Skupština ZDK: Proljetni raspust neće biti ukinut

3.11.2015. 23:52 0

Skupština Zeničko-dobojskog kantona nije prihvatila Inicijativu o izmjenama Zakona o osnovnoj školi, koja je predviđala ukidanje proljetnog raspusta, javila je RTV Zenica.

S druge strane prihvaćena je Inicijativa o izmjenama Zakona o javnom redu i miru. Sa dnevnog reda je povučen Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima. 

Data je i saglasnost na Prostorni plan općine Visoko (2014-2034.).

Zastupnik Demokratske fronte, Midhat Delić podnosilac je Inicijative o ukidanju proljetnog raspusta, odnosno izmjena Zakona o osnovnoj školi. Kako je obrazložio, gubi se kontinuitet u radu učenika, koji je teško nadoknaditi.

Većina zastupnika smatrala je da proljetni raspust treba ostati. Zastupnik HDZ-a Damir Jukić ukazuje da je to praksa drugih zemalja, kako u okruženju tako i u evropskim zemlja. Doduše, možda bi ga trebalo pomjeriti ranije, odnosno na sredinu drugog polugodišta, istakao je Jukić.

Resorni ministar Mensur Sinanović naglašava da će ovo pitanje biti predmet ankete u školama kao i roditelja učenika, kao i šire javne rasprave svih zainteresovanih. Pri tom je naznačio da Zakon nije dobro parcijalno mijenjati, te da će temeljitije izmjene Zakona inače biti u programu za narednu godinu.

Skupština nije prihvatila ni drugu Inicijativu zastupnika Delića, o izmjenama Zakona o srednjoj školi, koja se odnosi na izbor direktora.

S druge strane podršku je dobila Inicijativa zastupnika Stranke za BiH, Hašima Mujanovića oko izmjena Zakona o javnom redu i miru. Ministar MUP-a predložio je skidanje sa dnevnog reda Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima, jer, kako je naznačio određene primjedbe na tekst ima OHR.

Skupština nije prihvatila Inicijativu Udruženja poslodavaca Zenica za izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima, čija je suština rasterećenje od plaćanja komunalnih naknada,ali je zaključkom pozvala resorno ministarstvo da ocijeni potrebu i pristupi eventualnim značajnim izmjenama ovog Zakona u saradnji sa lokalnim zajednicama i privrednicima. Isti scenarij, nedovoljnu podršku zastupnika, doživjela je i Inicijativa Meldine Ugarak oko izmjena socijalnog zakona a cilj je bio uvrštavanje kategorije samohranih majki-odnosno roditelja u prava.

Resorni ministar Nurdžehan Šahinović je kazao da se ova kategorija već nalazi u Zakonu. Prihvaćena je Informacija o dostignutom nivou u oblasti socijalne zaštite koja se odnosi na 2014. godinu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.