maglajinfo.com
vijesti zdk 439

Sportski savez ZDK traži povećanje budžetskih sredstava za sport

7.11.2017. 19:42 0

Sportski savez Zeničko-dobojskog kantona podnio je Skupštini ZDK inicijativu za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu s posebno donošenjem zakonske odredbe kojom će se utvrditi da sredstva namijenjena za sport ne mogu biti manja od jedan posto ostvarenih budžetskih prihoda u prethodnoj godini.

Ovom inicijativom Sportski savez ZDK traži vraćanje prava i obaveza sportskih općinskih i kantonalnih saveza, koja su njima bila dodjeljena osnovnim Zakonom o sportu ZDK iz 2002. godine, a koja su ukinuta donošenjem zakona o izmjenama i dopunama navedenog zakona iz 2004. i 2011. godine.

U nastojanju obrazloženja svojih zahtjeva iz ove inicijative, Sportski savez ZDK je pojasnio sve negativne posljedice postojećeg lošeg stanja u oblasti sporta, kao i razloge loše situacije u sportu, a koji su nesumnjivo uzrokovani upravo navedenim izmjenama i dopunama osnovnog zakonskog rješenja.

Izmjenama i dopunama osnovnog zakona ukinut je prvobitno utvrđeni minimum budžetskih sredstava za sport od jedan posto ukupnog budžeta kantona, pa tako sada ovaj kanton je koji nema definiran iznos sredstava za sport, i on se dobiva različito za svaku godinu, iz čega proizilazi da ukoliko ZDK smatra da nije u mogućnosti, onda i ne mora planirati sredstva za sport.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.