maglajinfo.com
vijesti zdk 1627

Srednjoškolci iz ZDK-a podijelili novogodišnje paketiće vrijedne 19.460,40 KM

3.01.2017. 20:52 0

Mreža Vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona krovna organizacija za zastupanje srednjoškolaca u ovom kantonu i ove godine je uspješno realizovala aktivnost ''Jedan slatkiš, jedno dijete'' u kojem su skupljeni slatkiši u vrijednosti od 19.460,40 KM za djecu slabijeg imovinskog stanja i djecu s posebnim potrebama.

Tokom ove aktivnosti srednjoškolci iz svih srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona vrijedno su radili na skupljanju slatkiša za mališane i na kraju su uspjeli skupiti 1146 paketića.

- Projekti ovoga tipa su jedinstveni jer spajaju sve srednjoškolce u jednoj stvari s jednim ciljem, učiniti sve one mališane koji na bilo koji način u zapostavljenoj društvenoj kategorijisretnijim. Naša Mreža tradicionalno provodi ovu aktivnost koja se pokazala veoma uspješnom jer svake godine imamo sve veći broj slatkiša, a time i veći broj sretnijih mališana, ističe Elmin Fehrić, PR Mreže.

Skupljanje slatkiša krenulo je početkom decembra, a nekoliko dana prije Nove godine slatkiši su podijeljeni mališanima.

Ove godine aktivnost ima međunarodni karakter. Franjevačka klasična gimnazija iz Visokog nastavila je saradnju s organizacijom Malim domom selu Subukija, Kenija.

Mali dom okuplja odbačenu djecu koja imaju fizička ili metnala oštećenje te nastoji im omogućiti normalan i zdrav život. Vijeće učenika Franjevačke gimnazije provodilo je aktivnost kupovine narukvica koje su izradili kenijski mališani. Učenici su uspjeli prikupiti 7.300 KM.

- Srednjoškolci iz Zeničko-dobojskog kantona i ove godine usrećili djecu u vrtićima, školama, onima u slaboj materijalnoj situaciji pružili novčanu podršku kroz paketiće, pa čak svojim zalaganjem poslali novčane donacije i u Afriku. Odvajajući novce od džeparca, odvajanjem svojih igračaka i odjeće, srednjoškolci su bezuvjetno obradovali druge i donijeli im sreću, pozitivnost i ljubav na barem nekoliko trenutaka u njihovim životima. Ovo je dokaz da u ljudima postoji snaga ljubavi, dobročinstva i želje za poboljšanjem, a tu snagu moramo čuvati i jačati kako bismo što više pozitivnih promjena donijeli našem društvu, zaključuje Zlatko Hadžić, predsjednik Mreže. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.