Faktor
vijesti zdk 1225

Šta donose podsticajne mjere Ministarstva privrede ZDK: Privredi osigurano 1,6 miliona maraka

17.08.2016. 19:17 0

Ministarstvo će novac izdvojiti za jačanje konkurentnosti firmi, uvođenje certifikata upravljanja kvalitetom, za podršku izvozu i za druge mjere.

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) podsticajnim mjerama nastoji popraviti opću sliku privrede i ekonomije u ovom dijelu BiH. Kao rezultat tih mjera u posljednje vrijeme evidentiran je blagi pad nezaposlenosti. Budžetom Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu planirane su subvencije privatnim preduzećima u iznosu od 1,6 miliona KM.

Planirano je finansiranje razvoja poslovno-preduzetničke infrastrukture, promocije poduzetništva i poduzetničke kulture, pokretanje start-up biznisa, podrška izvozu, podizanje kvaliteta turističke ponude i sufinansiranje projekata finansiranih iz međunarodnih fondova.

Prihodima od koncesija u iznosu od 463.955 KM bit će sufinansirano uspostavljanje industrijskih, odnosno poslovnih zona, realizacija projekata lokalnih zajednica i saniranje negativnih utjecaja koncesionih projekata, sprovođenje postupka nadzora i realizacije koncesionih ugovora i sufinansiranje troškova energetske efikasnosti javnih građevinskih objekata.

Ministar privrede ZDK Zvonimir Anđelić izjavio je da su precizno definirani sadržaji u aplikciji koje će potencijalni korisnici trebati dostaviti, kriteriji, kao i iznosi novca koji će biti dodijeljen.

Rekao je da je prošle godine iz ovog ministarstva ukupno isplaćeno 847.000 KM i to za subvencioniranje izgradnje proizvodnih objekata, za podršku inovatorima, subvencioniranje investicija kod obrta iz područja prerađivačkih djelatnosti i obavljanje djelatnosti tradicionalnih i starih zanata.

– Novac je izdvojen za jačanje konkurentnosti firmi, uvođenje certifikata sistema za upravljanje kvalitetom, povećanje kapaciteta ugostiteljskih objekata i za podršku smanjenju administrativnih troškova prilikom pokretanja biznisa – precizirao je kantonalni ministar.

Naš sagovornik kaže kako očekuje da će i u ovoj godini privredni subjekti iskoristiti podršku Ministarstva privrede ZDK kako bi se povećala ukupna produktivnost i proizvodnja.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.