FENA
vijesti zdk 435

Zeničkim studentima prikazan dokumentarac ''Maglaj - rat i mir''

10.05.2019. 08:04 0

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini upriličila je u srijedu u multiplex centru ''Ekran'' projekciju dokumentarnog filma ''Maglaj – rat i mir'' za studente Univerziteta u Zenici, koji su imali priliku i da razgovaraju s akterima tog filma.

Riječ je o filmu u kojem su svoja iskustva prezentirali bivši pripadnici suprotstavljenih vojnih jedinica Armije BiH, Vojske Republike Srpske te HVO-a iz tog grada. 

- Motiv OSCE-a je da zadrži, održi i unaprijedi mir u BiH za koji su se različite strane u BiH toliko borile. Ova tri aktera upravo pričaju svoju ratnu priču, a mi želimo da tu priču i sve negativne posljedice rata prenesemo svim građanima BiH. Pokušavamo da razgovaramo s djecom, ali i sa starijima da se više nikada ne treba ponoviti ono što se dogodilo od 1992. do 1995. godine - kazala je portparol Misije OSCE-a u BiH Željka Šulc.

Istakla je da svakodnevno rade na uspostavljanju i, tamo gdje je uspostavljeno, održanju povjerenja u BiH.

Ona je dodala kako i ovom projekcijom mladim ljudima-studentima žele poručiti da se, ako se i odluče otići u inostranstvo, uvijek mogu vratiti kući - u sigurnu kuću, koja će biti mirna i u kojoj više nikada neće biti rata.

- Mi smo tri pripadnika različitih vojski, koji smo rat proveli na tri različite strane, ali smo osobe koje su se poznavale prije rata, tijekom rata, a, eto, smogli smo snage da surađujemo i da se družimo i poslije rata - kaže bivši vojnik HVO-a Marko Zelić, koji napominje kako je njihov slučaj prepoznao OSCE te ekranizirao njihovu priču.

- Što se tiče mogućnosti suživota između nas, koliko znam, mi smo zajedno živjeli i u Jugoslaviji. Da ne vjerujem u to, možda ne bih ni ušao u ovaj projekt. Ali, iskoristio sam i priliku da javno iznesem svoj stav te da nam, ako ništa, djeca žive zajedno - kazao je bivši vojnik Armije BiH Rizo Salkić.

Pripadnik Vojske RS Boro Jevtić kaže da moramo shvatiti da zajedno moramo živjeti, kao što smo i živjeli prije rata. Nesretni rat je došao i sve je, ističe, otišlo u krivom smjeru.

- Ovo je jedna mala ratna priča, kojom pokušavamo da ispravimo ono što su pogriješili političari te da naša djeca ne iskuse ono što smo mi - poručio je.

Rektor zeničkog Univerziteta Damir Kukić istakao je kako studenti imaju priliku pogledati vrlo zanimljiv dokumentarac, koji se odnosi na ratna dešavanja, teške dane i strahote koje su zadesile BiH.

- To je dio naše kulture sjećanja. Ujedno, to je i film koji otkriva te pokazuje određene ljudske odnose koji, na neki način, najavljuju da budućnost u BiH - za njene ljude, građane i za ove prostore, može biti ljepša - kazao je Kukić.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.