maglajinfo.com
vijesti zdk 620

Više od 6 miliona KM

Šumsko-privredno društvo ZDK d.o.o. Zavidovići platilo dug po osnovu javnih prihoda

12.04.2019. 11:05 0

Prilikom preuzimanja mandata 2016. godine, imenovani članovi nove Uprave JP ŠPD ZDK d.o.o. Zavidovići, obavezali su se da će jedan od njihovih osnovnih ciljeva i zadataka u ovom preduzeću biti rješavanje pitanja zaostalog duga prema Poreznoj upravi FBiH, koji je godinama usporavao napredak ovog preduzeća, saopćeno je iz JP ŠPD ZDK d.o.o. Zavidovići.

Radi se o naslijeđenim dugovima koji su iznosili 7,5 miliona KM i zaračunatim zateznim kamataama od cca 9 miliona KM koje su rasle. Glavni dug je u periodu od 2016. godine, smanjen za 1,5 miliona KM sredstvima obezbijeđenim iz tekućeg poslovanja.

Nakon niza provedenih aktivnosti, 28. marta 2019. godine, uplaćen je dug od 6 miliona KM, koji je JP ŠPD ZDK d.o.o. Zavidovići imalo po osnovu neuplaćenih doprinosa na isplaćene neto plate iz ranijih perioda.

Ovo je, svakako, historijski trenutak za ovu kompaniju zbog rasterećenja poslovanja i raznih benefita koji će iz njega proizaći. To se posebno odnosi na uvezivanje 22 mjeseca radnog staža svim uposlenicima, i nesmetan odlazak u penziju onima koji steknu pravo na istu.

Rješavanjem ovih obaveza, preduzeće ostvaruje pravo apliciranja na projekte iz Bosne i Hercegovine ali i apliciranje za sredstva IPA fondova i ostalih međunarodnih institucija, što je dosad bilo onemogućeno zbog dugovanja nastalog u ranijem periodu.

Važno je napomenuti da se plaćanjem obaveza prema Poreznoj upravi, stvaraju uslovi za certifikaciju svih Šumskoprivrednih područja, što podrazumijeva održivo gospodarenje šumskim resursima, te bolje pozicioniranje na postojećim i jednostavniji pristup novim tržištima.

Uplatom osnovnog duga, JP ŠPD ZDK d.o.o. Zavidovići, oslobođeno je plaćanja oko 13 miliona već zaračunatih zateznih kamata. 

Rješavanje pitanja zaostalih poreza ni na koji način neće utjecati na prava radnika koja su im zagarantovana kolektivnim ugovorom, nego naprotiv, dodatni motiv za rad na poboljšavanju uslova rada i osiguravanje većih pogodnosti za  radnike.

Izmirenje zaostalih dugovanja je i svojevrsni doprinos stabilnosti PIO fonda FBiH i stvaranje uslova za povećanje penzija na nivou FBiH.

JP ŠPD ZDK d.o.o. Zavidovići je dokazalo da se zajedničkim snagama,  radom i zalaganjem, te domaćinskim odnosom prema preduzeću, može stvoriti ambijent za stabilizaciju poslovanja i koračati ka boljoj i svjetlijoj budućnosti preduzeća, saopćeno je iz JP ŠPD ZDK d.o.o. Zavidovići. 

O uplati dugovanja javnost je obavijestila i Porezna uprava FBiH

Porezni obveznik – dužnik JP „Šumsko-privredno društvo ZDK“ d.o.o Zavidovići  uplatio je glavni dug po osnovu javnih prihoda i troškova postupka prinudne naplate u iznosu 6.664.764,75 KM, saopćeno je iz Porezne uprave BiH

Uplaćena dugovanja, odnose se na porezni period od 2008. – 2014. godine, za koja se vodio postupak prinudne naplate u Kantonalnom poreznom uredu Zenica.

Naplata duga rezultat je višegodišnjih napora i zalaganja na poduzimanju aktivnosti Kantonalnog poreznog ureda Zenica i menadžmenta JP „Šumsko privredno društvo ZDK“d.o.o Zavidovići.

Plaćanjem glavnog duga i troškova postupka prinudne naplate porezni dužnik je u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode stekao uslov za otpis obračunate, a neplaćene zatezne kamate, navodi se. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.