FENA
vijesti zdk 857

Svečanije obilježavanje nove školske i akademske godine u ZDK-u

18.08.2016. 14:31 0

Početak nove školske godine u svim osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona, kao i početak akademske godine na Univerzitetu Zenica i svim viskoškolskim ustanovama koje rade u ovom kantonu, bit će obilježen intoniranjem državne himne uz isticanje adekvatnih simbola i državnih obilježja.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a, kao i Sindikat zaposlenika u obrazovanju, podržalo je inicijativu zastupnika Jasmina Duvnjaka da se početak nastave na početku i polugodištu obilježi zvanično i svečano isticanjem zastava na jarbolima u školskim dvorištima i na taj način u svim prostorima škola i himnom obilježi novi edukativni ciklus generacija.

- Ovo će uskoro biti i dio zakonske regulative na području Zeničko-dobojskog kantona, jer će se ova obaveza ugraditi i u nove zakone. Istina je da je ovo jedan simbolički čin kojim želimo njegovati pripadnost Bosni i Hercegovini i jačati državni identitet, koji je kontinuirani proces i on se odvija tokom cijelog školovanja, kroz vannastavne aktivnosti, te kulturne i javne aktivnosti škola i fakulteta. Ovaj gest će sigurno je dodatno pojačati odgojno-obrazovni aspekt i ova inicijativa je dobila snažnu podršku u Skupštini ZDK-a što mene posebno raduje – kaže podnosilac ove inicijative dopredsjednik Skupštine ZDK-a Jasmin Duvnjak.

Nova školska godina u osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona trebala bi da donese i još jednu novost u radu ovih obrazovnih institucija.

Naime, oko 100 prosvjetnih radnika, koji već duži period rade u školama po osnovu ugovora na određeno vrijeme, trebalo da napokon dobije stalno zaposlenje. Radi se o prosvjetnim radnicima, koji godinama rade u istim školama na istim radnim mjestima, predaju iste predmete, među kojima ima i onih koji će uskoro u redovnu penziju, ali kojima se dosad nije ukazala prilika da dobiju stalno radno mjesto.

Inicijativa Sindikata obrazovnih radnika i njihovi posljednji razgovori i dogovori sa premijerom Vlade ZDK Miralemom Galijaševićem, te resornim ministrima u Vladi ZDK-a dobila je jedinstvenu podršku, a realizacijom ove inicijative stotinjak prosvjetnih radnika će napokon riješiti svoj radni status.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.