maglajinfo.com
vijesti zdk 811

Upriličena i Svečana sjednica Skupštine

Svečano u Zenici: Obilježen 29. avgust - Dan Zeničko-dobojskog kantona

29.08.2017. 17:36 0

Na spomen-obilježju Kameni spavač, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim braniocima Republike Bosne i Hercegovine i svim civilnim žrtvama rata počelo je obilježavanje 29. avgusta - Dana Zeničko-dobojskog kantona.

Nakon polaganja cvijeća u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona za predstavnike boračkih organizacija, organizacija civilnih žrtava rata i predstavnike Univerziteta u Zenici upriličen je svečani prijem.

Nakon prijema, delegacije, predvođene premijerom Zeničko-dobojskog kantona Miralemom Galijaševićem i predsjedavajućim Skupštine ZDK Jasminom Duvnjakom prisustvovale su svečanom podizanju zastava Bosne i Hercegovine i Zeničko-dobojskog kantona uz intoniranje himne Bosne i Hercegovine. Zatim je upriličena Svečana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

- Danas je dan kada obilježavamo Dan ZDK i kada obilježavamo sjećanje na velikog Bana kulina na 29. avgust 1189. godine. Možemo s ponosom kazati da je djelovanje velikog Bana Kulina najviše dijelom vezano za prostor Srednje Bosne i regije ZDK. Poruke koje nosi Povelja Kulina bana kao najstariji sačuvani pisani dokument su poruke mira, tolerancije, dobrog susjedstva i poruke za ekonomski prosperitet i suživot. Takve poruke, poruke koje je veliki Ban Kulin povjerio i poslao Dubrovčanima i danas su prisutne i danas su vrlo važne i treba da se podsjetimo na te poruke i da nastavimo živjeti kao dobra tradicija i sve ono što jeste dobri život i život u miru i toleranciji - istakao je na svečanoj sjednici Skupštine, Jasmin Duvnjak, predsjedavajući Skupštine ZDK.

Prisutnim zastupnicima i drugim gostima obratio se i premijer ZDK, Miralem Galijašević.

- Trebamo se zapitati i postaviti sami sebi pitanja šta smo i koliko smo učinili da nam bude bolje. Trebamo naći pravi odogvor kako dalje, svi mi zajedno moramo naći način kako da zbog sveopćeg dobitka uklonimo stranačke barijere da radi općeg dobra radimo ono što je dobro za sve nas. Naša današnja uloga je da promovišemo evropske vrijednosti i da što prije uđemo u proces reformskih promjena kojem članice EU daju nedvosmislenu podršku. Naša vizija je da ZDK postane savremena regija, ugodna za život i rad i atraktivna za investiranje - između ostalog kazao je Galijašević.

Na svečanoj sjednici dodjeljene su Plakete ZDK i to muzičkom umjetniku Ahmi Muharemoviću, kao i Savezu izviđača ZDK.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.