maglajinfo.com
vijesti zdk 506

Svjetski dan šećerne bolesti obilježen u Zeničko-dobojskom kantonu

14.11.2017. 22:45 0

Institut za zdravlje i sigurnost hrane danas je u saradnji sa Savezom udruženja dijabetičara povodom Svjetskog dana šećerne bolesti organizirao niz događaja u Zeničko-dobojskom kantonu.

Tom prilikom građani Maglaja, Vareša, Visokog, Breze, Kaknja, Žepča, Usore, Zavidovića i Zenice imali su priliku besplatno izmjeriti šećer.

Organizatori su istakli da je tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost“, čime se želi skrenuti pažnja na obrazovanje i liječenje žena sa šećernom bolesti ili povećanim rizikom za razvoj te bolesti.

Rečeno je da skoro 199 miliona žena živi sa dijabetesom, a predviđa se da će se taj broj povećati na 313 miliona do 2040. godine.

Dijabetes je deveti vodeći uzrok smrti kod žena na globalnom nivou, što uzrokuje 2,1 miliona smrtnih slučajeva godišnje.

Gestacijski dijabetes je stanje poremećenog metabolizma glukoze i djelovanja inzulina, stanja specifičnog za trudnoću koje se najčešće javlja u periodu između 24. i 28. sedmice trudnoće kod zdravih žena, tačnije onih koje inače ne boluju od šećerne bolesti.

Zahvaća 3-5 posto trudnica, manifestira se povećanim nivoom glukoze u krvi te posljedičnim simptomima u vidu pojačane žeđi i unosa tekućine, učestalog mokrenja, zamućenja vida, svrbeža kože, usporenog zacjeljivanja rana te upornih gljivičnih infekcija, a povlači se ubrzo nakon poroda.

Ukoliko je neprepoznat, gestacijski dijabetes može uzrokovati komplikacije u trudnoći pa ga je važno što prije prepoznati kako ne bi došlo do (kobnih) posljedica, istaknuto je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.