maglajinfo.com
vijesti zdk 646

Sankcionisan 1.901 vozač

Tokom protekla četiri dana pripadnici MUP-a ZDK kontrolisali 2.335 vozila u saobraćaju

18.10.2016. 17:37 0

Službenici policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su tokom protekla četiri dana izvršili kontrole 2.335 vozila u saobraćaju i tom prilikom izrekli brojne sankcije vozačima zbog učinjenih prekršaja.

U proteklom periodu, a naročito nastupanjem ljetnih mjeseci kada je i veća frekvencija vozila u saobraćaju, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je intenzivirala aktivnosti iz svoje nadležnosti preduzimanjem represivnih i preventivnih mjera na terenu, sa ciljem unapređenja stanja bezbjednosti saobraćaja na području Zeničko-dobojskog kantona, u kojem periodu je evidentirano nekoliko saobraćajnih nezgoda koje su za posljedicu imale više smrtno stradalih i teže povrijeđenih lica.

Naznačene aktivnosti su rezultat izvršenih analiza i procjena, te je sačinjen Plan pojačanih mjera i radnji sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama i stvaranja visokog stepena bezbjednosti odvijanja saobraćaja na svim putevima u Zeničko-dobojskom kantonu. Tako je naznačenim aktivnostima, u okviru sprovedenih akcija, vršena pojačana kontrola učesnika u saobraćaju u okviru kojih su evidentirani i sankcionisani svi prekršaji propisani Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

U okviru predmetnih saobraćajnih kontrola policijski službenici su takođe poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti na sprječavanju i dokumentovanju krivičnih djela, pronalasku nedozvoljenih predmeta kao i pronalasku i procesuiranju izvršilaca krivičnih djela. U skladu sa izvršenom procjenom, realizovane su i aktivnosti u smislu pojačane kontrole ugostiteljskih objekata, sportskih kladionica, kao i drugih objekata u kojim se okuplja veći broj građana.

O rezultatima zavedenih akcija smo već informisali javnost, a u protekla četiri dana, na području Zeničko dobojskog kantona kontrolisano je 2.335 vozila u saobraćaju.

Tom prilikom, policijski službenici su sankcionisali: 1.540 vozača zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila; 172 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola; 63 vozača zbog nepoštivanja obaveza prema pješacima; 42 vozača zbog upravljanja neregistrovanim vozilima; 33 vozača zbog tehničke neispravnosti vozila; 27 vozača koji su upravljali vozilima bez položenog vozačkog ispita; 12 vozača zbog nepropisnog preticanja; te 12 vozača koji su zatečeni da upravljaju vozilima pod izrečenom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima.

Kako bi se saobraćaj odvijao u povoljnim uvjetima, sve vozače i učesnike u saobraćaju upozoravamo na odredbe Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH. Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ovom prilikom još jednom upozorava sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisa, da postupaju u skladu sa naredbama izdatim od strane policijskih službenika, da upravljaju svojim vozilima krajnje oprezno, da prilagode vožnju i brzinu kretanja vozila osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama kao i stanju vozila i tereta, te na taj način doprinesu boljoj ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

Naročito pozivamo sve vozače da ne upravljaju svojim vozilima pod dejstvom alkohola, jer je takva vožnja čest uzrok saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa teškim i tragičnim posljedicama.

Pojačane kontrole u saobraćaju će se nastaviti i u narednom periodu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.