FENA
vijesti zdk 531

U općinama Vareš i Žepče stanje alarmantno, potreban novac za sanaciju šteta

4.08.2016. 17:47 0

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH posjetili su općine Vareš i Žepče koje su prije nekoliko dana pogođene obilnim kišama i na licu mjesta utvrdili velike materijalne štete, te ocijenili da je stanje zaista alarmantno.

U razgovoru s predstavnicima lokalnih vlasti, istaknuto je kako je Fond za zaštitu okoliša FBiH, u skladu sa svojim mogućnostima i zakonskim procedurama, voljan pomoći i intervenirati u provođenju mjera zaštite i sanacije oštećenih vodovodnih sustava javnog vodoopskrbljivanja, sanacije oštećenih kanalizacijskih sustava te čišćenju obalnog pojasa vodotoka od ambalažnog i drugog otpada.

Djelatnici Fonda uputili su nadležne u općinama na koji način mogu potražiti finansijsku pomoć, te im pojasnili procedure.

U Varešu, gdje je proglašeno stanje elementarne nepogode, između ostalog, teško je stanje u centru grada gdje se izlio Bukov Potok. Također, poplavljeni su mnogi objekti, prekinuta je putna komunikacija usljed pokretanja klizišta koja su u selu Stupni Do dovele u opasnost pet kuća.  

U općini Žepče stanje je također teško i zahtijeva velika ulaganja. Na dionici puta M17 izlijevanje rijeke Željeznice prouzročilo je zatrpavanje i urušavanje puta. Zbog šteta koje su nastale na putnoj infrastrukturi pojedini zaseoci na području MZ Željezno Polje ostali su odsječeni i izolirani od ostalog dijela općine Žepče.

Zaista ogromne štete, djelomično su ublažene angažmanom lokalnog stanovništva i civilne zaštite kako bi se uspostavili osnovni uvjeti za život. Međutim, kako su konstatirali djelatnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH, za sanaciju šteta i uzroka koji dovode do ovakvih nesreća potrebno je uložiti velika materijalna sredstva.

Fond će, u skladu sa Zakonom propisanim uvjetima i procedurama, učiniti sve što je u njegovim ovlastima da pomogne ugroženom stanovništvu i općinama, kao što je i do sada bio slučaj, priopćeno je iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.

@maglajinfo.com

Možemo li našu BiH predstaviti uz #AroundBosnia? Must see places idemo! Ljeto ćemo svakako provesti većinom u BiH. https://t.co/bfO9SoSAj9

@maglajinfo.com02.06. - 23:06h