maglajinfo.com
vijesti zdk 2740

U sjedištu Vlade ZDK-a održan sastanak o problematici prijevoza učenika osnovnih škola

9.03.2017. 20:42 0

S ciljem iznalaženja novih, prihvatljivijih i kvalitetnijih rješenja prijevoza učenika osnovnih škola danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona priređen sastanak sa direktorima škola sa područja cijelog ZDK-a. Dosadašnja sredstva na godišnjem nivou od oko 4 miliona maraka za ove namjene teško će se uvećati ali se traži racionalniji model organizacije prijevoza učenika, javila je RTV Zenica.

- Na godišnjem nivou za prijevoz učenika osnovnih škola iz kantonalnog budžeta se izdvaja blizu 4 miliona maraka, pri čemu zakonska odredba precizira plaćanja prijevoza na relacijama 5 i više kilometara - podsjeća ministar obrazovanja, Mensur Sinanović.

- Glavni cilj razmatranja mogućeg novog modela u oblasti prijevoza učenika je prije svega sigurnija i kvalitetnija usluga - ističe Fahrudin Brkić, ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša.

- Pokušavamo doći do rješenja kojim bi se plaćanje prijevoza omogućilo i za učenike koji do škole putuju manje od 5 kilometara, ali u okvirima raspoloživih sredstava - kaže ministar obrazovanja Mensur Sinanović.

Dodaje da će glavnu riječ imati struka. Povod za razmatranje pitanja prijevoza učenika je skoro očekivano donošenje novog Zakona o osnovnoj školi u Skupštini ZDK-a. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.