maglajinfo.com
vijesti zdk 576

U Tešnju se grade četiri školske dvorane, jedna će biti završena najesen

30.05.2018. 15:07 0

U Tešnju se grade četiri školske dvorane, a jedna će biti završena do početka naredne školske godine, saopćeno je iz Općine Tešanj.

Ugovore o nastavku gradnje, vrijedne ukupno 780.000 KM, potpisali su danas općinski načelnik Suad Huskić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mensur Sinanović.

Riječ je o školskim dvoranama pored osnovnih škola u Šijama, Kaloševiću, Jablanici i Miljanovcima čija je gradnja počela u 2016. godini. Ugovorima su planirani završetak dvorane u Šijama, a u preostala tri objekta, izrada montažnih fasadnih panela, unutrašnjih pregrada i uređenje podloge.

- Bili smo odlučni kada smo istovremeno započeli gradnju ne jedne ili dvije nego četiri školske dvorane. Drago mi je zbog današnjih ugovora i nastavka radova te posebno zbog partnerskog odnosa s Vladom Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstvom obrazovanja i drugima na ovom projektu. Partnerski odnos daje ovakve rezultate. Do završetka projekta potrebno je još oko 600.000 KM. Nadam se da ćemo ubrzo obezbijediti potrebna sredstva za završetak investicije koja će u konačnici iznositi oko dva miliona KM. Sretan sam jer znam da će uskoro oko 1.500 učenika imati uslove za nastavu tjelesnog odgoja - rekao je načelnik Huskić.

Ministar Sinanović ističe da Vlada ZDK putem Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ove godine za škole na području općine Tešanj izdvaja više od milion maraka.

- Osim projekta izgradnje školskih sala, tu je i projekat rekonstrukcije područnih škola. Posebno želim naglasiti dobru saradnju s Općinom Tešanj koja je uključena u većinu ovih projekata, a u projektima učestvuju i građani i to može poslužiti kao dobar primjer drugim lokalnim sredinama - kazao je ministar.

Od 2016. godine, za gradnju četiri školske dvorane uloženo je 1.390.000 KM. Od toga je kantonalno ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport izdvojilo 600.000 KM (43 posto), Općina Tešanj 630.000 KM (47 posto) te UNDP i Mjesna zajednica Šije 150.000 KM (10 posto).

Planira se da u ovoj godini budu završene izrada i montaža fasadnih panela i tribina za tri montažne dvorane, a u školskoj dvorani Šije, fasada, elektro oprema, izolacije, podna obloga, sanitarije, kanalizacione i hidrantske mreže.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.