maglajinfo.com
vijesti zdk 385

Svečano u Tešnju

U Tešnju svečano otvorena nova Poslovna zona - Glinište

12.11.2018. 12:14 0

U sklopu završetka radova na izgradnji glavne infrastrukture, vrijedne 2,6 miliona KM u Poslovnoj zoni ''Glinište'' u petak je upriličena svečanost, kojoj su prisustvovali predstavnici različitih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine, privrednici sa područja općine Tešanj, kao i mogobrojne zvanice i gosti.

Izgradnjom Poslovne zone Glinište na površini od 76 ha obezbijeđene su 33 nove lokacije za investiranje, novom saobraćajnicom su spojeni magistralni put M4 i regionalni put 474. Osim toga novom saobraćajnicom su spojene poslovne zone Glinište i Ciglana.

- Nova Poslovna zona Glinište je naš odgovor na rastući ekonomski razvoj općine Tešanj. Više godina radimo da bismo na vrijeme obezbijedili nove lokacije za investiranje a samim time i nova radna mjesta. Oko 2,6 miliona KM uloženo u ovu poslovnu zonu je investicija u budućnost općine Tešanj. Sama Općina je iz budžeta izdvojila oko 70 posto potrebnih sredstava. Imamo već završene investicije u ovoj poslovnoj zoni, pripremaju se i nove. Gradnja Poslovne zone Glinište je projekat na kojem se može prepoznati strateški pristup i kontinuitet u razvoju općine, a godine pred nama će pokazati sav značaj izgradnje ove poslovne zone. Uz ovu svečanost najavljujemo nove projekte na kojima radimo, a koji će obezbijediti ekonomski razvoj naše općine - rekao je općinski načelnik Suad Huskić.

Prvi radovi u novoj poslovnoj zoni Glinište su realizovani 2012. i 2013. godine iz sredstava općinskih obveznica. Iz općinskog budžeta u gradnju ove poslovne zone izdvojeno je 1,8 miliona KM ili 70 posto, ZDK je sufinansirao sa oko 500.000 KM, dok su Vlada FBiH i Vijeće Ministara učestvovali sa oko 250.000 KM.

- Izgradnjom Poslovne zone Glinište, Općina Tešanj je pokazala da razmišlja unaprijed, a mi u Vladi ZDK podržavamo ovakav pristup. I u narednom periodu opredjeljenje Vlade ZDK je da stvara što povoljniji ambijent za razvoj poslovanja naših preduzeća na domaćem i stranom tržištu - rekao je premijer ZDK Miralem Galijašević.

Za naredni period očekuje se gradnja nove 110 kV trafo stanice i uređenje kvalitetnijeg priključka Poslovne zone na magistralni put M4, saopćeno je iz Kabineta načelnika Općine Tešanj.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.