maglajinfo.com
vijesti zdk 1235

U toku pregovori oko granskih ugovora u ZDK

21.06.2016. 18:49 0

Ovlašteni pregovarači Vlade Zeničko-dobojskog kantona su još u februaru počeli sa pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima, pravima i obavezama poslodavaca i uposlenika u oblastima zdravstva, policije, djelatnosti u oblasti šuma, uprave i sudske uprave i obrazovanja, javila je RTV Zenica.

Rok od 120 dana za usklađivanje novih kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu, ističe u avgustu, a na nivou ovog kantona, već je potpisan Protokol o saradnji pregovarača, odnosno resornog ministarstva, sa delegacijom Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama.

Naredne sedmice, kako očekuju u Ministarstvu pravosuđa i uprave Zeničko-dobojskog kantona, takav protokol biće potpisan i na nivou zdravstva, nakon čega bi u roku od 45 dana trebalo potpisati granske kolektivne ugovore u ovim oblastima.

- Pregovaraćemo sa onim sindikatima koji su reprezentativni na nivou Federacije, izjavio je ministar pravosuđa i uprave u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Mirnes Bašić.

On je dodao da ovo ministarstvo nije dobilo zvaničnu informaciju o pregovaračkom statusu Sindikata osnovnog obrazovanja FBiH, koji još čeka rezultat upravnog spora, što sa Vladom Federacije vodi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Federacije, Selvedin Šatorović, s druge strane ističe da je Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja, sa svojih 17 hiljada članova, reprezentativan sindikat, koji ima podršku i od svih kantonalnih vlada u pregovaračkim procesima.

- Danas je federalnom premijeru, Fadilu Novaliću, upućena i naša pismena spremnost o nastavku pregovora na svim nivoima, kaže predsjednik ovog sindikata, Selvedin Šatorović.

- Nije tajna da Vlada Federacije smatra kako je upravo ovaj sindikat najtvrđi orah u pregovorima o statusu radnika i usaglašavanju kolektivnih ugovora, i to još od njegovog nepristajanja na uslovljavanja iz Vlade Federacije o smanjenju plata ili broja izvršilaca, kaže Šatorović, dodajući da i danas postoje snage koje smatraju da će se ukidanjem ovog sindikata Federacija riješiti sudskih presuda, prema kojima se prosvjetarima za razliku plaća, ima isplatiti 200 do 300 miliona maraka.

Zbog ovih nesporazuma svojevremeno je Savez samostalnih sindikata istupio iz Ekonomsko-socijalnog vijeća, a potvrdu svega Šatorović vidi u tome da je Kantonalni sud u Sarajevu naložio da Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja Federacije BiH ne može biti izbrisan iz sudskog registra, dok se u cijelosti ne završi upravni spor koji se između Sindikata i Vlade Federacije vodi pred ovim sudom.

Za to vrijeme, zajedno sa Udruženjem poslodavaca Federacije, trebalo bi da počnu pregovori i o ostalim granskim kolektivnim ugovorima za koje su nadležne Vlada Federacije BiH i kantoni, kao što su sektori rudarstva, energetike, telekomunikacija, poštanskih usluga, željeznica i drugi.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.