maglajinfo.com
vijesti zdk 809

Ko će s kim, kako i kada?

U ZDK i dalje neizvjesno ko će formirati novu Vladu, Galijašević i dalje uživa podršku građana

21.01.2019. 08:54 0

Šta će donijeti, ukoliko ga zaista bude, današnji sastanak predstavnika SDP-a, Nezavisnog bloka, Demokratske fronte, A-SDA, Naše stranke i samostalnog zastupnika Omera Škalje to ćemo vidjeti.

Akteulni premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević (SDA) kod građana Zeničko-dobojskog kantona i dalje uživa veliku podršku i povjerenje a sudeći i prema anketi koju je proveo lokalni news portal Maglajinfo.com na svojoj zvaničnoj facebook stranici.

U anketi čije je pitanje bilo "Koga biste radije željeli imati na mjestu premijera Zeničko-dobojskog kantona naredne četiri godine?" učestvovalo je 1.589 korisnika ove društvene mreže tokom 24 sata trajanja. Ponuđene opcije bili su Miralem Galijašević (SDA) aktuelni premijer Vlade ZDK i Mehmed Bradarić (SDP) kandidat za mandatara nove Vlade ZDK, obojica iz Maglaja.

Javnim glasanjem podršku Galijaševiću dalo je ukupno 1.011 korisnika facebook-a dok je Bradarić dobio ukupno 578.

Većina koja to više nije

Ova anketa provedena je u trenutku kada je šest stranaka predvođenih SDP-om koje sebe nazivaju "Građanskim blokom" pokušalo dogovoriti raspodjelu izbornog plijena i imenovati novu Vladu ZDK na čijem čelu bi trebao biti aktuelni direktor KJD d.o.o. Maglaj Mehmed Bradarić.

Prvi sastanak o podjeli resora, većine koja to više nije, u ZDK održan je u petak kada je SBB zvanično napustio koaliciju koju u trenutku pisanja ovog teksta čini 17 zastupnika Skupštine ZDK i to: SDP (6), Nezavisni blok (4), Demokratska fronta (3), A-SDA (2), Naša stranka (1) te samostalni zastupnik Omer Škaljo.

Nakon SBB-a koaliciju je u nedjelju prema informacijama portala Maglajinfo.com napustila i Stranka za BiH koja ima jednog zastupnika u Skupštini ZDK, dok je Ramo Isak (A-SDA) izjavio kako će i njegova stranka razmotriti nova rješenja za formiranje Vlade ZDK.

Novi sastanak koalicionih partnera najavljen je za danas.

Interesantna činjenica je i to da je u subotu aktuelni premijer ZDK Miralem Galijašević (SDA) kazao da su SDA (11 zastupnika) i HDZ (3 zastupnika) na putu da formiraju novu skupštinsku većinu. Upravo Galijašević bio je na čelu Vlade ZDK u proteklom mandatu ispred Stranke demokratske akcije.

Galijašević apsolutni pobjednik svih listi za Parlament FBiH

Ukoliko bi se desilo da SDA formira skupštinsku većinu, Vladu ZDK u novom mandatu vjerovatno bi ponovo predvodio Galijašević koji je u više navrata u svojim izjavama bez lažne skromnosti govorio o uspjehu Vlade u aktuelnom mandatu. Galijašević uživa veliku popularnost i podršku kod građana ZDK, a i unutar Stranke demokratske akcije, obzirom da je on i predsjednik KIO SDA.

Pored provedene ankete u prilog ovome govori i činjenica da je on apsolutni pobjednik svih listi za Parlement FBiH. U izbornoj jedinici pet kojoj pripadaju gradovi Zenica, Doboj jug, Tešanj, Maglaj, Žepče, Zavidovići, Usora Galijašević je osvojio rekordnih 16.349 glasova ili 50,48%.

Bradarić isturen za mandatara zbog dobrog rezultata SDP-a u Maglaju

Za razliku od Galijaševića, Bradarić se ne može pohvaliti velikim brojem glasova (4.430 na listi za Parlamentarnu skupštinu) na proteklim Općim izborima ali sigurno može dobrim rezultatom koji je Općinska organizacija SDP-a napravila u Maglaju predvođena Mirsadom Mahmutagićem kojeg nazivaju ''SDP-ovom uzdanicom na dijelu teritorije BiH sjeverno od Zenice''.

Zbog takvog rezultata SDP-a u Maglaju Bradarić je vjerovatno isturen kao kandidat za mandatara nove Vlade ZDK a da li će je uspjeti i formirati vrijeme će pokazati.

U svakom slučaju Bradarić bi trebao imati na umu da ukoliko bi SDP uspio u namjeri da kao izborni gubitnik predvodi procese i formira skupštinsku većinu od 18 zastupnika a njega imenuje za premijera, treba dobro obratiti pažnju da se ista ne ''raspadne'' jer takva mogućnost u ovakvim političkim okolnostima trgovine i ucjena realno postoji. Ukoliko bi se većina raspala nakon imenovanja Bradarića, on bi bio prvi čovjek na bh. političkoj sceni koji je "silom prilika" smijenjen s načelničke a zatim i premijerske funkcije.

Podsjećamo Bradarić je vodio Općinu Maglaj u periodu od 2000. do 2003. godine kada ga je većina predvođena SDA u Općinskom vijeću smijenila sa te pozicije.

Šta će donijeti, ukoliko ga zaista bude, današnji sastanak predstavnika SDP-a, Nezavisnog bloka, Demokratske fronte, A-SDA, Naše stranke i samostalnog zastupnika Omera Škalje to ćemo vidjeti.

Jedno je sigurno, u ZDK se još ne zna, ko će s kim, kako i kada.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.