maglajinfo.com
vijesti zdk 1015

Nova školska godina

U ZDK nastava počinje 8. septembra

25.08.2020. 08:19 0

Školska godina u Zeničko-dobojskom kantonu će početi 8. septembra, saopćili su iz Kriznog štaba i ministarstva obrazovanja ZDK. Modul nastave zavisi od epidemiološke situacije, naveli su.

Ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić je kazao da je odluka bitna zbog toga što prvi dan nastavne godine u osnovnim i srednjim školama treba ući preko 5.000 osoblja i 41.000 djece.

- Kada se tome doda i broj studenata na Univerzitetu u Zenici, brojka prelazi 50.000. Prema popisu iz 2013. godine imamo 360.000 stanovnika, ovdje govorimo o 15 posto stanovnika ZDK koji trebaju ući u prostorije koje su ispražnjene u martu - kazao je Kozlić.

Dodao je da je utvrđeno da se nastavni proces odvija u skladu s nastavnim kalendarom te da se nastava u ZDK odgađa s 1. na 8. septembar, dok će o modalitetima odlučivati epidemiološka situacija.

- Krizni štab je odlučio da se nastavna godina u osnovnim i srednjim školama prolongira za sedam dana. Predviđeno je bilo kalendarom za osnovne i srednje škole da počne 1. septembra i pomjeramo je na 8. septembar. Modaliteti će zavisiti od epidemiološke situacije. U tom smislu je institut pripremio posebnu proceduru koju će ispoštovati škole, djeca i osoblje, kako bi se nastavni proces odvijao, a da nemamo povećan broj oboljelih - dodao je Kozlić.

Pojasnio je da svijet nije spreman za prelazak na online vid nastave te da će u Zeničko-dobojskom kantonu biti skraćeni časovi, djeimično će se odvijati online nastava, a moguć je prelazak i na 100-postotnu online nastavu ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtijevala.

- Broj djece u učionici ne znači ništa, bitan je prostor, a distanca će biti osigurana. Nastava će se odvijati sa svim učenicima u razredu, a gdje ne bude prostora, odijeljenja ćemo dijeliti na dvije grupe uz određene izmjene. Prvog dana u školama će biti učenici prvih razreda osnovnih i srednjih škola. Osigurano je 10.000 vizira koje će biti podijeljeni osoblju i učenicima prvih razreda osnovnih škola. To su djeca koja se prvi put susreću sa školom i oni moraju vidjeti školu, a ne dobiti mail za online nastavu. Doći će u školu, imat će vizire jer u prvom uče izgovarati slova - pojasnio je Kozlić.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je pojasnio da je Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK nakon analize i brojnih diskusija donio, nada se, dobru odluku s ciljem zaštite zdravlja učenika, roditelja i osoblja.

- Vodili smo se veoma ozbiljnom analizom koju je uradio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. U ZDK imamo stabilnu epidemiološku situaciju, imamo veći broj oboljelih ljudi, ali zdravstveni kapaciteti odgovaraju svim zadacima. Analizirali smo način širenja bolesti, a Krizni štab će biti na usluzi i donositi mjere za koje procijenimo da su najbolje rješenje - pojasnio je Jupić.

Doktor Senad Huseinagić je prezentirao uslove za početak nastave u školama na području Zeničko-dobojskog kantona.

Huseinagić je kazao da ZDK ima najveći udio djece i omladine do 19 godina među pozitivnim u odnosu na velike kantone kao i udonosu na FBiH kao cjelinu te da je zbog toga odgođen početak nastave.

- Iako imamo trend smanjenja aktivnih slučajeva, ipak postoji pravilnost pojavljivanja aktivnih slučajeva na periodu od 15 dana, a naredni očekujemo početkom septembra. Upravo zbog broja aktivnih slučajeva početkom septembra i činjenicu da je udio djece i mladih do 19 godina u ukupnooboljelim u ZDK preko 9 posto za razliku od FBiH i drugih kantona gdje od 7 do 8 posto, predložili smo da se odgodi nastava do 8. septembra. Ako situacija bude nepovoljna, možda se ponovo odgodi, ali u interesu nam je da krene što prije - pojasnio je Huseinagić.

Naglasio je da će rizik od koronavirusa postojati i u školama te da je cilj uspostaviti sistem da se proces obrazovanja odvija kako je najbolje za sve učesnike obrazovnog procesa.

Predsjednik Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Selvedin Šatorović je kazao da je odgoda, imajući u vidu sve navedeno, najbolje rješenje.

- Osim potpune zaštite zdravlja učenika, tražili smo i zaštitu zdravlja osoblja. Ne sumnjam da ćemo zajedničkim snagama nastaviti praviti najbolje uslove. Spremni smo krenuti u realizaciju nastavnog procesa, a vjerujem da ćemo uspješno sustići i ovih sedam dana. Sva neophodna zaštita uposlenika će biti provedena i to ćemo raditi kroz dogovore s Vladom ZDK, Kriznim štabom i samo tako ćemo prevenirati epidemiju u bilo kojoj školi - dodao je Šatorović.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.