maglajinfo.com
vijesti zdk 2504

U ZDK pojačana policijska kontrola obaveza vozača prema pješacima

23.03.2017. 11:39 0

Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona saopćila je da započela akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, s akcentom na kontrolu kretanja pješaka i poštivanja obaveza vozača prema pješacima.

Policijski službenici u cilju unapređenja saobraćajno-obrazovnog rada, saobraćajne kulture i koordiniranja svih subjekata, koji svojim djelovanjem mogu doprinijeti većoj sigurnosti saobraćaja, a imajući u vidu aktuelne izmjene i dopune pomenutog zakona, ukazala se potreba za zavođenjem pojačane kontrole učesnika u saobraćaju s akcentom na kontrolu kretanja pješaka i poštivanja obaveza vozača prema pješacima.

Pojačane aktivnosti će se provoditi na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona do 01. aprila, do kada će policijski službenici svih policijskih stanica građanima izdavati upozorenja, u vidu promotivnih letaka, te ukazivati na važnost i obavezu poštivanja svih saobraćajnih propisa, posebno onih koji se odnose na sigurnost pješaka u saobraćaju.

U tu svrhu, leci upozorenja će se dijeliti prvenstveno pješacima zbog prelaska kolovoza na mjestima gdje to nije dozvoljeno, kao i vozačima koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu obaveza prema pješacima.

Nakon okončanja preventivne faze, odnosno izdatih upozorenja, policijski službenici će poduzimati represivne mjere, te pristupiti sankcioniranju pješaka i vozača, zbog činjenja navedenih prekršaja.

Naznačene aktivnosti policijskih službenika imaju za cilj povećanje ukupne bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, s akcentom na bezbjednost pješaka, i one će se nastaviti u narednom periodu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.