maglajinfo.com
vijesti zdk 1468

Zamjena za pisani recept

U ZDK raspisan tender za odabir izvođača za uvođenje e-recepta

28.08.2017. 16:43 0

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona je raspisao tender za odabir izvođača za uvođenje elektronskog recepta, što treba da bude dalji iskorak u procesu informatizacije zdravstvenog sistema u ovom kantonu, jer će elektronski recept biti zamjena za pisani recept.

Kako navode iz Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a uvođenje e-recepta ima višestruke prednosti, od olakšica ljekarima u propisivanju recepata, ispravnog pisanja i isključivanja grešaka u propisivanju lijekova u skladu sa važećom legendom za pisanje do tačnog definisanja doze i količine propisanog lijeka u liječenju pacijenta.

Također, uvođenjem e-recepta uveliko će se regulisati potrošnja lijekova, od automatske kontrole pri propisivanju lijeka u skladu sa važećim uputstvom, kao i količinom propisanog lijeka za period liječenja pacijenta, a Zavodu zdravstvenog osiguranja će omogućiti jednostavnu kontrolu potrošnje lijekova kroz dnevne izvještaje o potrošnji po ljekarima, domovima zdravlja, originalnim pakovanjima, zaštićenim nazivima lijekova.

Dakle, Zavod će imati uvid i dnevnu ažurnost o potrošnji lijekova, te odmah analizirati potrošnju lijekova po ustanovama i preuzeti potrebne mjere usljed eventualnog prekoračenja potrošnje lijekova, a ne čekati i do dva mjeseca da se fizički obrade recepti, kao što je bilo do sada.

Na navedeni način će se regulisati i prekoračenje potrošnje lijekova sa Esencijalne liste pojedinih zdravstvenih ustanova.

Osigurana lica će uvođenjem e-recepta dobiti brzu i kvalitetnu uslugu i mogućnost realizacije, odnosno podizanja lijeka u bilo kojoj apoteci u našem kantonu, saopćeno je iz Zavoda. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.