Sehur

Iftar

Vaktija 1441/2020.
FENA/maglajinfo.com
vijesti zdk 460

Od 1. marta

U ZDK-u evidentirano 2.751 dijete koje će pohađati predškolski program

22.01.2019. 14:42 0

Pedagoški zavod Zeničko-dobojskog kantona evidentirao je s posljednjim danom prošle godine, 2.751 dijete predškolske dobi, koje će od 1. marta ove godine imati navršenih pet i po godina života te obavezu pohađati Program predškolskog obrazovanja i odgoja u trajanju od 180 časova.

Radi se o djeci koja nisu obuhvaćena Cjelovitim razvojnim programom, koji se tokom cijele godine realizira u 35 vrtića u ZDK-u, od čega su osam javni, a ostalo privatni vrtići, piše Fena.

- Ovo je treća godina da vršimo evidenciju djece predškolske dobi, koja ne pohađaju vrtiće. Evidentno je da su roditelji ozbiljnije shvatili tu obavezu pa su i u većem broju nego do sada prijavili svoju djecu u školama u kojima će od jeseni i pohađati nastavu – kaže direktorica Pedagoškog zavoda ZDK Aida Salkić.

Dodaje kako ipak sva djeca nisu upisana te očekuje da će do 1. marta i početka realizacije tog programa, u evidenciji imati oko 3.200 djece. Doda li se tome i oko 500 djece koja idu u vrtiće i koja će dobiti potvrdu za upis u prvi razred, u Pedagoškom zavodu ZDK očekuju kako će u prvi razred osnovnih škola, za školsku godinu 2019./2020., biti upisan približno isti broj djece kao protekle dvije godine u ZDK-u.

Naime, ove školske godine upisano je 3.758 ili 19 prvačića manje nego godinu ranije, dok je školske 2016./2017. godine bilo 3.616 prvačića.

Ministarstvo obrazovanja će 4. februara raspisati konkurs za prijem odgajatelja, koji će zajedno sa odgajateljima iz vrtića te nastavnicima razredne nastave u školama gdje nije moguće osigurati odgajatelje, realizirati ovaj program.

Vlada ZDK je za realizaciju te zapošljavanje novih odgajatelja za vrijeme trajanja tog programa osigurala 550.000 KM.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.