U ZDK-u javna rasprava o nacrtima zakona o turizmu i boravišnoj taksi FBiH

6.03.2017. 17:47 0

Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona organizirali su u Zenici javnu raspravu o Nacrtu zakona o turizmu Federacije BiH i Nacrtu zakona o boravišnoj taksi Federacije BiH, koja će poslužiti za izradu prijedloga oba nova zakona.

Nakon što su Predstavnički i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH svojim zaključcima prihvatili nacrte zakona današnja uspješna javna rasprava ukazala je na brojne nedostatke i probleme važećeg zakona, te donijela nekoliko novih prijedloga koji će doprinijeti bržem razvoju turističke djelatnosti.

- Ovaj zakon je harmoniziran s drugim entitetom što stvara mogućnost jedinstvenog ekonomskog prostora. Također u sklopu ekonomskih reformi rasterećana je privreda, jer je ukinuta članarina privrednim subjektima od 0,5 posto. Ostala je samo boravišna taksa koja je raspoređena u najvećem dijelu lokalnim zajednicama, te po deset posto Kantonu i Federaciji. Smatrali  su da se boravišna taksa treba vratiti tamo gdje se i naplaćuje radi razvoja turističkih organizacija i razvoja specifičnih oblika turizma - kazala je za Fenu članica radne grupe za izradu prijedloga novih zakona Bisera Hotić.

Ono što je posebno važno spomenuti u primjeni budućih zakona je uvođenje elektronskih registara, kojim bi na federalnom nivou bio omogućen pristup svim zainteresiranim federalnim institucijama i svakog bi trenutka se moglo pristupiti svim podacima vezanim za turizam u Federaciji. 

Posebna podrška data je ponovnom formiranju općinskih i gradskih turističkih zajednica, gdje su lokalne zajednice dale podršku razvoju turističke djelatnosti na lokalnom nivou. Na raspravi u Zeničko-dobojskom kantonu poseban interes za formiranje općinskih turističkih zajednica pokazali su predstavnici općine i poslodavaca Kaknja i Općine Visoko, koje žele da ostvare brži razvoj turističke ponude i proizvodnih djelatosti koja prate turističku privredu.

- Do sada su obavljene rasprave u Hercegovačko-neretvanskom i Bosanskopodrinjskom kantonu, gdje su uglavnom pozitivna iskustva, jer su javne rasprave protekle na zadovoljavajućem nivou. Glavne primjedbe su bile podijeljenje nadležnosti, odnosno da se nadležnosti kantona ubace u zakonsku regulativu - dodala je Hotić.

Na kraju javne rasprave u ZDK-u, Federalno ministarstvo okoliša i turizma pozvalo je sve zainteresovane subjekte iz oblasti turizma da učestvuju u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o turizmu Federacije BiH i Nacrtu zakona o boravišnoj taksi Federacije BiH i da svoje primjedbe i sugestije u naredna tri mjeseca upute radnoj grupi koja će pripremiti prijedloge novih zakona.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.