Sehur

Iftar

Vaktija 1441/2020.
maglajinfo.com
vijesti zdk 136

Krizni štab ZDK

U ZDK-u stalni rast oboljelih sa sve težom kliničkom slikom

10.03.2021. 15:48 0

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u tom kantonu nepovoljna sa stalnim rastom oboljelih, ali da više zabrinjava teška klinička slika bolničkih pacijenata.

- Ne radi se o enormnom povećanju, ali nas zabrinjava činjenica da se sve više radi o mlađim osobama i sa sve težom kliničkom slikom. Sve veći oboljelih zahtijeva bolnički tretman i kiseoničku podršku - rekao je Jupić nakon sjednice Kriznog štaba.

Kako je saopćeno iz press službe ZDK, Jupić je naveo da su trenutno pod najvećim pritiskom covid-timovi i zaposleni na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, koja od početka pandemije radi sa nedovoljnim brojem ljekarskog kadra.

- Mi u ZDK u ovu borbu smo ušli sa šest infektologa i 15 anesteziologa, od kojih je 5-6 trenutno 'izvan stroja' zbog posljedica zaraze korona virusom - rekao je Jupić, dodajući da, uprkos tome, zdravstveni sektor u ZDK-u još uvijek uspijeva odgovoriti izazovima pandemije.

Jupić se zahvalio građanima koji poštuju mjere, nadležnim službama i svim zdravstvenim radnicima koji su doprinijeli da se pandemija drži pod kontrolom.

- Situacija u ZDK i FBiH se bitno ne razlikuje od zemalja regiona koje su već započele vakcinaciju. Zdravstveni radnici daju značajan doprinos s obzirom na kapacitete kojima se raspolaže i nadam se da neće doći do kolapsa zdravstvenog sistema - rekao je Jupić.

Iznio je podatak da je na nivou BiH do sada potvrđeno 135.000 slučajeva zaraze, od čega u Republici Srpskoj 45.000, a 90.350 slučajeva u Federaciji BiH, koja ima dvostruko veći broj stanovnika od RS-a. U FBiH je oporavljeno 80.000, a u RS-u 36.000 oboljelih.

Od korona virusa u FBiH preminulo je 2.865 ljudi, a u RS-u 2.315. Stopa smrtnosti u RS-u iznosi 210, dok je taj broj u FBiH 129 na 100.000 stanovnika. Jupić je naglasio da je stopa smrtnosti u FBiH niža nego u RS, ali i u susjednoj Hrvatskoj.

Kada je u pitanju stanje u školama, Jupić je naveo da je Krizni štab ranije izdao precizna uputstva i protokole za organizaciju rada škola u uslovima pandemije, te da škole imaju obavezu da formiraju operativne štabove koji vrše procjenu situacije i organizuju rad školskih ustanova, uključuju i odluke o načinu organizovanja nastave.

Sjednici su prisustvovali policijski komesar Semir Šut i vršilac dužnosti direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Šemsudin Muhić, u smislu saradnje i preduzimanja opsežnih kontrola na primjeni protivpandemijskih mjera u ovom kantonu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.