U ZDK-u zbog nevremena oštećene brojne saobraćajne komunikacije

25.07.2016. 15:02 0

Nevrijeme koje je jučer i jutros ugrozilo područje Zeničko-dobojskog kantona pričinilo je puno problema i veće štete, posebno u Zenici, Varešu, Žepču i manjim dijelom u Brezi.

Nevrijeme koje je jučer i jutros ugrozilo područje Zeničko-dobojskog kantona pričinilo je puno problema i veće štete, posebno u Zenici, Varešu, Žepču i manjim dijelom u Brezi.

U Varešu je proglašeno stanje elementarne nepogode, a na regionalnom putu od Breze prema Varešu zbog velike količine vode otežano je odvijanje saobraćaja kod dionice zvane 'Kapija', dok se na nekim dijelovima koristi samo jedna traka.

Kritična je situacija u nekoliko sela, tako je do sela Stupni do pristup putem onemogućen, zbog klizišta na više mjesta i put je u popunosti uništen na više mjesta. U klizištu po zadnjim informacijama je ugroženo sedam kuća, a jedna štala je odnesena i uništena.

Sela Budoželje i Striježevo su otežana za putne komunikacije, kao i Ravne i Zubeta zbog nanosa zemljanog materijala.

Na području općine Žepče najteža je situaciju na lokalnom putu prema zaseoku Jastrebac u MZ Željezno polje, usljed klizišta i nanosa koje je voda donijela sa sobom.

Selo Šahmani je potpuno odsječeno na mjestu puta gdje je i prije bilo klizište uzrokovano poplavama 2014. godine. Radna mašina je na terenu i intezivno se radi na sanaciji puteva.

Rijeka Željeznica je za kratko vrijeme brzo porasla što se tiče vodostaja i izlijevala se u priobalnim područjima, kao i u blizini dvije kuće na području mjesta Donja Golubinja.

Na području općine Breza, u toku noći došlo je do izlijevanja rijeke Stavnje na više mjesta, nije bilo većih šteta, došlo je do plavljenja manjim dijelom nekoliko kuća, kao i plavljenja poljoprivrednih usjeva uz rijeku.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.