maglajinfo.com
vijesti zdk 597

Oko 40.000 učenika

Počela nova školska godina u ZDK: Upisana 3.473 prvačića, 156 više nego prošle godine

5.09.2017. 23:05 0

Nova školska 2017/18. godina jučer je počela u svim osnovnim i srednjim školama u Zeničko-dobojskom kantonu. U 60 osnovnih škola upisano je 30.919 učenika, dok je u 31 srednju školu upisan 12.841 učenik.

Kako je kazala Bernadeta Galijašević, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, od ukupno 91 škole osam je privatnih i ni u jednoj nije zabilježen nijedan problem.  

- Prvi školski dan je počeo prema planu. Sve su škole pripremljene za rad i nije bilo nikakvih problema. U svakom trenutku imamo sve informacije s terena i javnost ćemo pravovremeno obavijestiti u slučaju nekih nepredviđenih dešavanja - rekla je Galijašević.  

U prvi razred osnovnih škola na području ZDK upisana su 3.473 učenika, što je za 156 više nego prošle godine. S druge strane, u srednjim školama zabilježen je manji broj upisanih učenika za 188. Međutim, kako kaže Galijašević, to nije nikakav alarmantan podatak.

- Jednostavno je bila manje brojna generacija devetih razreda u odnosu na maturante. Posljednjih nekoliko godina naš kanton ima skoro isti prosjek upisa učenika u škole, tako da ove godine nešto manji broj upisanih srednjoškolaca ne treba nikoga zabrinjavati - kazala je Galijašević.  

Prvo polugodište i za srednjoškolce trajat će do 29. decembra, a od ove godine će se primjenjivati i novi Zakon o srednjoj školi, a proljetni raspust bit će, također, posljednja sedmica marta, piše Avaz. 

Kako je jučer saopćeno iz Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK, u svim školama na području ovog kantona stvoreni su uvjeti za nesmetan početak nove školske godine. O ovoj temi održan je i sastanak s predstavnicima Vlade ZDK.

- Postignut je dogovor i u vezi s kvalitetnim načinom zbrinjavanja tehnološkog viška radnika u osnovnim i srednjim školama u ZDK na način da niti jedan radnik u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja neće biti proglašen tehnološkim viškom. Također, ove školske godine oko 70 radnika u osnovnim i srednjim školama na području ZDK imat će priliku da riješi radnopravni status na neodređeno vrijeme - navodi se u saopćenju.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.