Uviđaj u Krivaji još traje: Nakon požara ugroženo 1.000 ljudi

30.08.2015. 21:06 0

Na zgarištu Tvornice montažnih kuća Krivaja u Zavidovićima dežurni kantonalni tužitelj i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova vrše uviđaj i utvrđuju okolnosti koje su dovele do požara. Iako je fabrika bila osigurana, to nije dovoljno da pokrije ogromne gubitke i štetu od požara. Očekuju pomoć kako bi mogla početi improvizirana proizvodnja. U protivnom, slijedi proglašenje stečaja i velika socijalna kriza u Zavidovićima – općini u kojoj je više od hiljadu osoba živjelo od prihoda iz ove fabrike, javila je danas FTV.

Vatra i dalje tinja na zgarištu nekadašnje Tvornice montažnih kuća „Krivaja“ Zavidovići. Prije dva dana u njoj je spremno čekala pošiljka od pet završenih kuća koje su trebale biti dostavljene u Švedsku i druge zemlje zapadne Evrope. Samo njihova vrijednost veća je od milion maraka. U plamenu su izgorjele i zalihe materijala, spremnog za realizaciju novih narudžbi. Cilj vlasnika je što prije početi improviziranu proizvodnju. U protivnom, slijedi stečaj, a 200 radnika bi moglo ostati bez posla.

"Imamo rješenje. Da li će biti dovoljno brzo - od toga zavisi da li će radnici dolaziti i dalje na posao. U ovom trenutku imamo nalog, imali smo pet kuća unutra, prvo moramo uraditi njih. A da bismo ih uradili moramo naručiti materijal koji je izgorio", kaže generalni direktor tvornice Ismet Mujanović.

Dok pronalaze rješenje za lokaciju nove hale kako bi što prije počeli raditi, u međuvremenu slijedi čišćenje ostataka mjesta gdje su nekada radili. Radnici dolaze nuditi svoju pomoć.

"Kad sam došao zateko sam jezivo stanje, ali nismo imali vremena razmišljati o šoku, nego smo krenuli da spasimo što se može spasiti", ističe Džemal Muharemović, rukovodilac Radne jedinice montažni elementi u TMK „Krivaja“ Zavidovići.

U posljednje dvije godine u tvornici je urađena energetska učinkovitost, nabavljene su najmodernije mašine i ostala oprema kako bi napravili proizvode koji zadovoljavaju stroge standarde EU-a. To je uglavnom finasirano iz kreditnih sredstava. Osim poslodavca, kreditno su zaduženi i radnici. "Strašno! Imam kredit, porodicu. Imam jedno malo dijete koje sad treba krenuti u školu", kaže radnik Amir Krnjić.

Dežurni kantonalni tužitelj vrši uviđaj zajedno sa ovlaštenim licima MUP-a ZDK-a s ciljem utvrđivanja okolnosti koje su dovele do požara.

Više informacija bit će poznato tokom naredne sedmice kad uviđaj bude završen.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.