Vlada ZDK-a želi interventna sredstva za nepogode transparentno kontrolirati

1.08.2016. 22:32 0

Na sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona u petak je razmatrana informacija o stanju područja pogođenih elementanom nepogodom, te aktivnostima na saniranju šteta i pomoći koja se upućuje prema ugroženim općinama.

Komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Brkić i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić izvijestili su članove Vlade o trenutnom stanju nakon elementarnih nepogoda.

Konstatovano je da je civilna zaštite reagovala pravovremeno, da je na terenu primjetna bila samoorganizovanost građana, a osnovna primjedba je da bi svi štabovi Civilne zaštite trebali biti pravovremenije na terenu odmah čim se sazna za nepogodu i da se određeni tim uputi brže na teren.

Najteže stanje je u vareškoj Mjesnoj zajednici Stupni Do koja ima veliki obim šteta, gdje je pet porodica moralo biti iseljeno i još su kod svojih komšija.

- Gotovo u potpunosti je uništena putna komunikacija u dužini od 2.850 metara i šteta je zaista velika. Pored toga bilo je još dosta šteta u samom gradu i drugim lokalitetima na području Vareša. Velike su štete na putnoj infrastrukturi u općini Žepče gdje su se također organizovali građani, tako da su sva sela odblokirana- kaže Brkić.

Stručni timovi iz općina, kantona i federalnog nivoa vlasti izvršit će procjene šteta i dostaviti konačno stanje s terena, da bi se dobio pregled stanja nastalih šteta, jer sada treba osigurati sredstva za saniranje šteta.

Za sada članovi Vlade ZDK-a uputit će interventna sredstva općinama Vareš i Žepče, ali će se o konkretnoj pomoći moći razgovarati tek kada općine izvrše sve radnje i ispune sve uvjete da mogu koristiti sredstva iz budžeta kantona.

Vlada ZDK-a nastoji da sva interventna i namjenska sredstva usmjerena na sanacije šteta nakon elementarnih nepogoda transparentno kontroliše i neće dozvoliti da se ona preusmjere na bilo koje druge aktivnosti lokalnih zajednica.

- Nastojimo da organizujemo zakonski koncept kada je u pitanju sanacija šteta. Općine su dužne da formiraju komisije i da popišu štetu, a u trenutku proglašenja elementarne nepogode mi ćemo odobriti, u skladu sa zakonom, interventna sredstva. Sada već tražimo konkretne projekte koje ćemo sanirati i hoćemo da znamo kada izdvojimo sredstva da je to za taj projekt. Mi ćemo u saradnji s više partnera sanirati puteve do Stupnog Dola i Šahmane, ali na prijedlog stručnjaka koji će predložiti najbolje rješenje. Vlada hoće konkretno rješenje i zadužili smo ekipe koje trebaju reći šta treba uraditi- kazao je Feni premijer Miralem Galijašević.

Vlada ZDK-a traži da se u ove aktivnosti uključe i viši nivoi vlasti, te međunarodne organizacije, koje su se već i ponudile, kao CRS i UNDP-i, za koje se mora istaći da su vrlo aktivne nakon brojnih elementarnih nepogoda u ZDK-u. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.