maglajinfo.com
vijesti zdk 793

U iznosu od 269.896 KM

Vlada ZDK donijela zaključak o odobravanju sredstava za isplatu premija za uzgoj brojlera

21.12.2015. 13:03 0

Na 37. sjednici, održanoj 18.12.2015. godine, Vlada Zeničko-dobojskog kantona na prijedlog Ministrastva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, donijela je zaključak o odobravanju sredstva za isplatu premija za uzgoj brojlera u iznosu od 269.896 KM.

Pravo na ovu premiju steklo je ukupno 44 uzgajivača sa područja Kantona koji su registrirani za brojlersku proizvodnju, uz uvjet da imaju proizvodnju od najmanje 5.000 brojlera u jednom turnusu, kao i ugovor sa otkupljivačem - prerađivačem.

Vlada je donijela Zaključak o odobravanju sredstava u iznosu od 172.000 KM na ime podrške za registrirane farme krava. Pravo na ovu vrstu podrške steklo je 27 proizvođača sa područja Kantona koji su zasnovali poljoprivredni obrt za proizvodnju mlijeka i imaju najmanje pet muznih grla u fazi laktacije te Zaključak o odobravanju sredstva u iznosu od 66.505 KM na ime podrške za držanje koka nosilja. Pravo na ovu vrstu podrške steklo je 12 proizvođača sa područja Kantona koji su registrovali poljoprivredni obrt za proizvodnju konzumnih jaja uz uvjet da imaju proizvodnju od najmanje 1.500 koka nosilja.

Na istoj sjednici Vlada je donijela Zaključak o odobravanju sredstava u iznosu od 8.000 KM na ime podrške za registrovani obrt u ovčarskoj proizvodnji. Pravo na ovu vrstu podrške stekla su 4 proizvođača sa područja Kantona kao i Zaključak o odobravanju sredstava u iznosu od 6.000 KM na ime podrške za registrovani obrt u svinjogojskoj proizvodnji. Pravo na ovu vrstu podrške stekla su 3 proizvođača sa područja Kantona.

Donijesen je i Zaključak o odobravanju finansijskih sredstava u ukupnom iznosu od 25.830,00 KM, na ime nadoknade štete nastale zbog provođenja naređenih mjera uništavanja 312 pčelinjih društava, 1 goveda, 1 konja i 2 ovce, oboljelih od zaraznih bolesti, te Zaključak o odobravanju sredstava na ime pomoći općinama Zeničko-dobojskog kantona radi provođenja aktivnosti na uspostavi azila za napuštene životinje i odobrila iznos od 3.170,00 KM gradu Zenca, saopćeno je iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.