Vlada ZDK: Formirati centar za monitoring kvaliteta zraka

27.12.2016. 13:44 0

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je još prije deset godina donijela Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području ovog kantona, a donošenjem novih, strožijih graničnih vrijednosti za kvalitet ambijentalnog zraka, Plan interventnih mjera je usklađen i inoviran 2013. godine.

Ovu su rekli Feni iz Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a, odgovarajući na pitanje šta kantonalna vlada čini u vezi s problemom zagađenja zraka u ZDK-u.

Iz ovog ministarstva ističu da su ovim planom interventnih mjera definirani subjekti za primjenu plana, a to su operativni štabovi općina na čijem području se proglašavaju interventne mjere. Na čelu operativnih štabova su općinski načelnici odnosno gradonačelnik.

- Vlada Kantona, prema navedenom planu interventnih mjera, nema direktnih nadležnosti, ali su u štabove uključeni predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zaduženog za oblast okoliša, Univerziteta u Zenici, Zavoda za javno zdravstvo, Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kažu u resornom kantonalnom ministarstvu.

Napominju također da je Vlada ZDK-a predložila Skupštini zakon o povjeravanju javnih ovlaštenja iz oblasti zaštite okoliša koji je kantonalna skupština usvojila oktobra 2013. godine.

- Cilj donošenja ovog zakona je, između ostalog, i formiranje centra za monitoring kvaliteta zraka. Naime, poznato je da je kvalitet zraka na području ZDK-a veoma ugrožen i da ne zadovoljava propisane standarde, ali egzaktnih pokazatelja kvaliteta ambijentalnog zraka na području ZDK-a je veoma malo ili ih nema, potcrtali su u ministarstvu.

Formiranjem centra za monitoring na Univerzitetu u Zenici, kako poručuju, Vlada ZDK-a nastoji uspostaviti sistemsko praćenje kvaliteta ambijentalnog zraka, ali istovremeno uspostaviti sistem okolinskog upravljanja za sve segmente okoliša.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.