maglajinfo.com
vijesti zdk 3236

Blizu milion KM

Vlada ZDK odobrila isplatu poticaja, 972.830,00 KM proizvođačima maline

19.12.2017. 10:24 0

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na 121. sjednici, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odobrila poljoprivrednim proizvođačima isplatu sredstava u iznosu 972.830,00 KM na ime podrške za proizvodnju maline.

Podršku u visini od 0,25 KM po kilogramu proizvedene maline ostvarilo je 2.617 poljoprivrednih proizvođača koji su ispunili uslove iz Javnog poziva.

Ministar Himzo Smajić naglašava da je Vlada ovim potezom ispunila dogovor sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača, kao i da će sredstva opredijeljena za proizvodnju maline doprinijeti stabilizaciji prozvodnje malina na području Kantona i očuvanju liderske pozicije.

Prema podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, na području Kantona postoji ukupno 3.500 proizvođača maline koji su zasadili preko 650 hektara ove kulture.

Rebalansom Budžeta Kantona, sredstva za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji uvećana su sa 2,5 na 2,8 miliona konvertibilnih maraka.

Uvećanje je omogućilo ralizaciju svih zahtjeva koji su zaprimljeni na osnovu Javnog poziva za realizaciju poticaja poljoprivrednoj proizvodnji u 2017. godini, saopćeno je iz Vlade ZDK. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.