VLADA ZDK: Prioritet je stambeno zbrinjavanje mladih i utopljavanje škola

15.10.2015. 16:01 0

Vlada ZDK donijela je odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju ZDK u ovoj godini, čime je zapravo data saglasnost na jedan od LOT-ova na kreditno zaduženje kod ''UniCredit banke'' u iznosu od devet miliona KM, saopćeno je na pres-konferenciji organiziranoj nakon sjednice Kantonalne vlade.

- Na ovaj način popravljamo zatečeni tekući deficit Kantona, što je prethodno odobrila Kantonalna skupština i što je planirano pri izradi ovogodišnjeg kantonalnog budžeta, a sredstva su namijenjena za plaćanje obaveza koje smo zatekli na početku našeg mandata - navodi Miralem Galijašević, premijer ZDK.

Između ostalog, Kantonalna vlada je prihvatila i odluku o uvjetima i kriterijima za odobravanje kredita za rješavanje stambenih potreba mladih. Najvažnija novina je što će na javni poziv, koji će za ove namjene biti otvoren, ubuduće moći aplicirati i djeca boračkih kategorija, zatim civilnih žrtava rata te bivši logoraši i njihova djeca.   

U toj odluci navedeno je da oni koji apliciraju za kredit za stambeno zbrinjavanje mladih moraju biti mlađi od 35 godina, imati stalno prebivalište u nekoj od općina ZDK te biti zaposleni na neodređeno. Javni poziv će, kad bude raspisan, trajati 45 dana, a na raspolaganju u kreditnom fondu su 2,2 miliona KM. 

Donesena je odluka o prethodnoj saglasnosti za pristupanje projektu utopljavanja uglavnom školskih objekata u većini općina ZDK, koji će koštati 4,22 miliona KM, a prethodno će ga odobriti i Skupština kantona. 

UO Bolnice

Vlada je odlučila da aktuelnom privremenom Upravnom odboru Kantonalne bolnice Zenica (UO KBZ), kojem je na čelu Ivica Ćurić (HDZ), produži mandat privremenog UO do završetka konkursne procedure i izbora novog UO. 

Zapošljavanje policajaca

Ministar Hajrudin Žilić (DF) istakao je nedostatak aktivnih policajaca u službi u svim općinama ZDK te najavio da će do kraja godine Vlada odobriti raspisivanje novog konkursa za prijem policajaca u MUP ZDK.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.