Vlada ZDK: Usvojena informacija o medicinskoj rehabilitaciji branilaca

12.05.2017. 18:57 0

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je informacije o medicinskoj rehabilitaciji i vanrednoj novčanoj pomoći branilaca i članova njihovih porodica u 2016. godini.

Informacija prikazuje provedenu medicinsku rehabilitaciju – fizičku i mentalnu, u 2016. godini za pripadnike branilačke populacije (ratne vojne invalide, demobilizirane branioce i članove porodica poginulih branilaca).

Tim dokumentom je naglašena svrha i cilj medicinske rehabilitacije, odnosno da se upotrebom savremenih metoda liječenja u medicinskim ustanovama zaustavi proces oboljenja, saniraju patološke promjene i oštećenja tj. da se poremećene funkcije organizma što je moguće više vrate u stanje prije nastanka povrede ili oboljenja.

U 2016. godini ukupno je odobreno 349, a realizirano 327 zahtjeva pripadnika branilačke populacije.

Resorno ministarstvo ima sklopljene ugovore do decembra 2017. godine s tri banjsko-klimatska lječilišta (Banjsko-rekreacionim centrom “Aquaterm” u Olovu, Rekreativno-rehabilitacionim centrom “Fojnica” u Fojnici i Centrom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje “Ilidža” u Gradačcu).

U Budžetu Zeničko-dobojskog kantona u 2016. godini planirano je 250.000 KM za banjsko-fizikalno liječenje, a realizovano je 249.900 KM, odnosno 99,96 posto.

– Vlada je prihvatila i Informaciju o vanrednoj novčanoj pomoći branilaca i članova njihovih porodica u 2016.godini. Odobrena je novčana pomoć za 3.954 korisnika-pripadnika branilačke populacije. Realizirani utrošak sredstava na tom transferu je 944.500 KM. Taj vid pomoći pokazao se opravdanim i ,nažalost, iz dana u dan sve je veća potreba te populacije za tim. Resorno ministarstvo u okviru svojih aktivnosti pokušava da iznalazi mogućnosti stvaranja uslova za zapošljavanje i samozapošljavanje branilačke populacije, te na taj način zaustavi trend porasta potreba za tim vidom pomoći – saopćeno iz Ministarstva za boračka pitanja ZDK.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.