maglajinfo.com
vijesti zdk 817

Na 43. održanoj sjednici

Saopćenje povodom usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti

0

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na 43. sjednici, utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom i uputila ga daljnju skupštinsku proceduru po skraćenom postupku.

Novine u ovom zakonu su da nakon isteka porodiljskog odsustva žena-majka koja rodi blizance, treće i svako slijedeće dijete, a koristi pravo da radi polovinu punog radnog vremena u skladu sa propisima o radu, ima pravo na naknadu plaće za polovinu do punog radnog vremena koju joj isplaćuje poslodavac u iznosu od 50% plaće koju bi ostvarila da radi puno radno vrijeme.

Pravo da radi polovinu punog radnog vremena žena-majka koja rodi blizance, treće i svako drugo dijete može koristiti do navršene dvije godine života djeteta, počevši od prvog dana korištenja prava. Zahtjev za ostvarivanje prava za rad sa polovinom punog radnog vremena i za naknadu plaće podnosi se poslodavcu 15 dana prije isteka porodiljskog odsustva, saopćila je Press služba Vlade ZDK.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.