maglajinfo.com
vijesti zdk 438

Za 2.723 predškolske djece u ZDK-u počeo predškolski program obrazovanja

5.03.2019. 13:31 0

Program obaveznog predškolskog obrazovanja i odgoja (POPOIO) za djecu koja najesen kreću u prvi razred osnovne škole, počeo je u Zeničko-dobojskom kantonu.

Nosioci realizacije projekta su 29 predškolskih ustanova i dvije osnovne škole u Žepču, u kojima će mališani koji nisu obuhvaćeni cjelovitim obrazovnim programom u vrtićima, a takvih je ove godine upisano 2.723, tokom naredna tri mjeseca proći obaveznih 180 sati obuke i pripreme za polazak u školu.

- Obaveznim programom obuhvaćena su samo djeca koja tokom godine ne borave u vrtićima. Ova će djeca svakodnevno radnim danima na obuci provoditi po tri školska časa - kazala je Feni direktorica Pedagoškog zavoda ZDK Aida Salkić.

Za realizaciju tog programa angažirano je 110 realizatora, koji su većinom s biroa za nezaposlene te su angažirani na tri mjeseca i prošli obuku. Formirano je 175 odgojno-obrazovnih grupa te 43 kombinirane grupe djece u ruralnim dijelovima deset općina i Grada Zenica.

Ove školske godine, u 65 škola u 11 općina i Gradu Zenici upisano je ukupno 3.758 prvačića ili 19 manje nego 2017. godine, ali bi ove godine ponovo mogao biti nešto drastičniji deficit prvačića, jer procjene su da je cjelovitim obrazovnim programom u vrtićima, kao prošle godine, obuhvaćeno između 400 i 500 predškolske djece.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.