maglajinfo.com
vijesti zdk 290

Završetak školske godine u ZDK

12.06.2020. 19:27 0

U osnovnim i srednjim školama u Zeničko-dobojskom kantonu danas će biti okonačana nastava za ovu školsku godinu, koja se od sredine marta zbog pandemije koronavirusa realizirala on-line, potvrdila je Feni pomoćnica ministra za obrazovanje Bernadeta Galijašević.

- Izuzetak je jedino Osnovna škola “Hasan Kikić” u zeničkom naselju Tetovo, koja je kasnila i na početku ove školske godine, zbog završetka izgradnje nove zgrade škole. Ona će raditi i naredne sedmice - najavljuje pomoćnica ministra Galijašević, koja napominje da je još u toku upis učenika u prve razrede osnovnih škola.

U skladu sa zaključkom Ministarstva obrazovanja ZDK, koji je svim školama dostavljen u toku procesa realizacije on-line nastave, svi osnovci i srednjoškolci u tom kantonu uspješno će završiti razred te preći u naredni.

- Ove godine neće biti popravnih ispita u augustu, a Ministarstvo je donijelo i odluku da učenici ne mogu na kraju školske godine imati manju zaključnu ocjenu nego što su imali na kraju prvog polugodišta. Niko neće izgubiti godinu, odnosno ponavljati razred, a u toku je upis učenika u prve razrede srednjih škola - ističe predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK Đevad Hadžić.

Napominje kako 3.158 đaka završava deveti razred osnovnih škola, a za njih je, konkursom koji je raspisan 9. juna, obezbjeđeno 3.597 mjesta u 31 srednjoj školi. To su podaci bez općina Žepče i Usora, gdje je školstvo u ingerenciji lokalnih zajednica.

Konkurs za upis učenika u četverogodišnje srednje škole otvoren je do 16. juna, dok će učenici trogodišnjih škola imati tri dana više za izbor zanimanja za koje će se školovati.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.