Avaz
vijesti zdk 514

ZDK: Donacija informatičke opreme vrijednosti 50.000 KM za sedam škola

22.12.2015. 15:00 0

U Zenici je danas predstavljen Projekt ''Škola budućnosti'', koji je podržan od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoškog zavoda ZDK. Naime, projekat je prije godinu dana pokrenut u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo, a ove godine bit će realizovan u sedam škola na području ZDK.

- "Škola budućnosti" podrazumijeva primjenu jednog novog koncepta podučavanja i učenja za učenike osnovnih škola, pod nazivom "Samoorganizivano okruženje za učenje". Primjena ovog koncepta učenja podrazumijeva i opremanje učionica tabletima, te uvođenje interneta u učionice, kako bi se nesmetano koristile aplikacije i servisi u oblaku, kao što je Office 365 - pojašnjeno je na konferenciji za medije.

Zahvaljujući spremnosti Ministarstva za obrzovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Pedagoškog zavoda koji će primati implementaciju, ali i nastavnika i rukovodstva u odabranim školama, stvoreni su preduslovi za uključivanje učenika iz BiH u još jednu globalnu inicijativu pomoću koje mogu krenuti u istraživanja i usvajanje znanja uz upotrebu modernih tehnologija i novih obrazovnih koncepata.

- Samoorganizivano okruženje za učenje u praksi podrazumijeva da nastavnici podstiču učenike na zajednički rad prilikom pronalaska odgovora putem interneta - istaknuto je na konferenciji.

Tako je donacija u iznosu većem od 50.000 KM pripala i školama iz Zenice, Tešnja, Zavidovića, Kaknja, Visokog i Vareša, koja podrazumijeva informatičku opremu i obuku nastavnika pomenutih škola.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.