FENA
vijesti zdk 904

ZDK: Kazne za šetnju pasa bez zaštitne korpice

29.09.2016. 10:30 0

Nakon povećanog broja uznemiravanja građana i izražen problem ugriza pasa- lutalica, ali i pasa koji su u vlasništvu građana, na području Zeničko-dobojskog kantona rezultat su nepoštivanja odredbi općinskih odluka.

Mnogi vlasnici pasa na javnim mjestima, ulicama i gradskim trgovima vode svoj pse bez zaštitnih korpica i povodaca, što predstavlja prekršaj javnog reda i mira definiran Zakonom o javnom redu i miru ZDK-a.

- Općinskim odlukama o javnom redu i miru, uređuje se javni red i mir na području gradova i općina, a koje nisu utvrđene i definirane Zakonom o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona. Tako je između ostalog propisano i utvrđeno, da je na javnim mjestima zabranjeno puštanje ili vođenje psa bez zaštitne korpice i povodaca, te da je također zabranjeno postupanje sa životinjama na način, kojim se izaziva uznemirenost građana i uzrokuje njihovo negodovanje - navodi se u službenom saopćenju Odsjeka za odnose s javnošću MUPZDK-a.

Utvrđeno je da vlasnici pasa u velikoj mjeri ne poštuju odredbe općinskih odluka, te na javnim mjestima, ulicama i gradskim trgovima vode pse bez zaštitnih korpica i povodaca, što predstavlja prekršaj javnog reda i mira, a za činjenje ovog prekršaja je predviđena kazna od 50 KM.

U Upravi policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona izvršene su određene analize i održani sastanci, na kojim je zauzet stav da policijski službenici u okviru svojih nadležnosti, u skladu s usvojenim općinskim odlukama, u narednom periodu poduzmu intenzivnije mjere i radnje, s ciljem dokumentovanja svih slučajeva kršenja navedenih odredbi, te sankcioniranja vlasnika i držalaca pasa koji ne postupaju u skladu s istim, prvenstveno u smislu puštanja ili vođenja psa bez zaštitne korpice i povodaca, kao i vođenja psa u javne objekte.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.