FENA/maglajinfo.com
vijesti zdk 851

ZDK: Mladi brinu o šumskom bogatstvu i zaštiti okoline

8.11.2016. 16:11 0

U Zenici i Kaknju učenici osnovnih i srednjih škola zasadili su više stotina sadnica drveća. Ova aktivnost dio je projekta Rastimo zajedno čiji je nositelj Udruženje za očuvanje multikulturalnosti u BiH (UmuBiH), u sklopu kojeg će biti zasađeno ukupno 3.000 sadnica.

Navedeni projekt jedan je od deset koje je kompanija dm podržala kroz inicijativu dm {ZAJEDNO} za bolje sutra, a njegova vrijednost je 8.900 KM, saopćeno je iz te kompanije.

Projekt uz sadnju drveća podrazumijeva i održavanje škole u prirodi te edukativnih radionica o temi zaštite okoline.

Uz Zenicu, sadnice će biti posađene i u Kaknju. Učenici će pratiti rast drveća te fotografije objavljivati na namjenski kreiranim facebook stranicama.

Nakon šest mjeseci Udruženje će odabrati jednu od škola koja bude imala najkreativniju facebook stranicu te je nagraditi s jednodnevnim izletom u prirodu.

Predsjednik UMuBiH Taib Bajramović istakao je da su pored dm-a i drugi prepoznali značaj, važnost i ljepotu projekta Rastimo zajedno. 

- Postoji mogućnost da i novi donatori podrže ovaj projekat. Pokazali smo kako je moguće da za više ciljeve, zajedničko dobro i bolje sutra zajedno surađuju razni nivoi vlasti, društveno odgovorne kompanije kao što je dm i nevladin sektor, kazao je Bajramović, navode iz tog udruženja.

Pored Srednje industrijske škole iz Zenice i Osnovne škole 15. april iz Kaknja projektu će se pridružiti ukupno osam škola u ovoj pilot fazi.

Projekt su podržali i Ministarstvo za promet i komunikacije, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona te JP Šumsko privredno društvo ZDK.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.