ZDK: Na Birou za zapošljavanje najviše gimnazijalaca

20.06.2015. 15:10 0

Srednje škole na području Zeničko-dobojskog kantona uskoro će započeti upis novih učenika, a osnovnoškolci koji će ovih dana završavaju osnovno obrazovanje razmišljaju u kojoj školi nastaviti svoj put srednjeg obrazovanja. Nažalost, Bosna i Hercegovina ne vrši analizu potrebnog kadra stoga se iz generacije u generaciju dešava da Biro za zapošljavanje ZDK "zatrpavaju" gotovo iste struke.

Prema podacima na Birou za zapošljavanje ZDK najviše je gimnazijalaca i tehničara svih usmjerenja, te metaloprerađivača i elektroničara.

Tako se trenutno na Birou nalazi 27.406 KV radnika, veliki broj NK radnika, te radnika srednje stručne spreme, ali i 3.400 nezaposlenih sa VSS-om. Iako je godinama unazad bilo nepojmljivo pronaći inžinjere i doktore koji su bez posla, na Birou za zapošljavanje ZDK trenutno je evidentirano 22 inžinjera ali i četiri doktora koji su još uvijek bez posla, a što je poražavajući podatak.

Trenutno su, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, najtraženija zanimanja visokoobrazovani IT inžinjeri, inžinjeri elektronike i građevine, diplomirani farmaceuti i doktori medicine, ugostitelji, krojači, zidari, varioci, asfalteri i rukovaoci kranom, piše Avaz. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.