Apel Zavoda za javno zdravstvo

ZDK: Neophodno poboljšati kontrolu rizičnih ekoloških lokaliteta

20.09.2015. 12:42 0

Kantonalno zavod za javno zdravstvo ZDK u cilju zaštite zdravlja stanovništva uputio je opći apel kojim sugeriše da se saniraju i drže pod kontrolom sve rizične ekološke tačke u gradskim, prigradskim i seoskim naseljima, te izdvojenim civilnim i vojnim objektima, s obzirom na vremenski period sa porastom temperatura zraka.

- Naročito je potrebno da se redovno vrši sanacija, dezinfekcija i dezinskecija nakupina smeća, opasnog medicinskog otpada, nakupina klaoničkih otpadaka, nekontrolisanih izljeva fekalnih i drugih otpadnih voda, itd. Treba redovno kontrolisati sisteme dezinfekcije vode i nivo rezidualnog hlora na krajnjim tačkama vodovodne mreže i u bazenima za kupanje, držeći ga na nivou kvaliteta vode - poručili su u svom saopćenju u ime Zavoda za javno zdravstvo ZDK.
 
Napominju da zbog realne opasnosti od ozljeda, naročito djece, i prenosa smrtonosnog bjesnila, što hitnije treba da se poduzmu adekvatne veterinarske i administrativne mjere, u cilju higijenski i etički prihvatljivog uklanjanja napuštenih životinja, pasa i mačaka lutalica sa javnih površina, preferirajući otvaranje azila za smještaj i udomljavanje napuštenih životinja, u duhu humanosti i civilizacijskih dostignuća.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.