maglajinfo.com
vijesti zdk 3021

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK-a

ZDK: Pojačani inspekcijski nadzor od 7. marta do 30. aprila

3.03.2017. 14:13 0

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona u periodu od 7. marta do 30. aprila ove godine vršit će pojačan inspekcijski nadzor po posebnom planu.

Inspekcijski nadzori po posebnom planu vršit će se putem mješovitih inspekcijskih timova, ovisno od vrste i obima inspekcijskog nadzora i vrste djelatnosti subjekta nadzora.

Osnovne aktivnosti koje će se provoditi po posebnom planu:

  • Pojačan inspekcijski nadzor kod subjekata koji obavljaju djelatnost bez odobrenje nadležnog organa,
  • Pojačan inspekcijski nadzor s ciljem otkrivanja i sprječavanja tzv. rada na crno (otkrivanje i sankcionisanje, subjekata koji radno angažuju radnike suprotno zakonu),
  • Pojačan inspekcijski nadzor izdavanja računa, po Zakonu o fiskalnim sistemima,
  • Pojačan inspekcijski nadzor kod subjekata koji ponavljaju prekršaje,
  • Pojačan inspekcijski nadzor kod subjekata koji obavljaju djelatnost gdje postoji povećan rizik sigurnosti na radu i povećan rizik po život i zdravlje ljudi i materijalnih dobara i negativan uticaj na okoliš,
  • Pojačan inspekcijski nadzor u oblasti javnog prevoza s ciljem otkrivanja i sprječavanja nelegalnog prijevoza i drugih nezakonitosti u cestovnom prijevozu,
  • pojačan inspekcijski nadzor pravnih i fizičkih lica koja obavljaju promet mesa i mesnih prerađevina (mesnice).

Nosioci planiranih aktivnosti su kantonalna inspekcija rada, kantonalna tržišna inspekcija, kantonalna turističko-ugostiteljska inspekcija, kantonalna inspekcija za cestovni promet, kantonalna šumarska inspekcija, kantonalna veterinarska inspekcija i kantonalna inspekcija zaštite okoliša.

Planirane aktivnosti će se provoditi u redovnom radnom vremenu u poslijepodnevnim satima i u dane vikenda.

Obavještavaju se pravna i fizička lica da se inspekcijski nadzor promoviše putem medija, sa ciljem da djeluje preventivno prema subjektu nadzora, kao i na pripremu tog subjekta za inspekcijski nadzor.

Pozivaju se subjekti nadzora da poduzmu sve mjere i radnje radi otklanjanja eventualnih nedostataka prije inspekcijskog nadzora i samim tim spriječe poduzimanje represivnih mjera od strane inspekcijskih organa.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona poziva i građane da daju svoj doprinos pojačanom inspekcijskom nadzoru, na način da od poslodavaca traže fiskalni račun odštampan na fiskalnom uređaju preko kojeg je evidentiran promet, saopćeno je Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK-a. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.