maglajinfo.com
vijesti zdk 252

ZDK: Poziv za subvencioniranje troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona

20.07.2019. 18:43 0

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) objavilo je javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona na području tog kantona.

Općine/grad, odnosno jedinice lokalne samouprave u ZDK koje realiziraju projekte pripreme i izgradnje poslovnih zona, mogu se prijaviti na dva programa. Program I - subvencioniranje troškova izrade projektne dokumentacije i Program II - opremanje zemljišta komunalnom infrastrukturom unutar poslovne zone, mogu kandidovati samo jednu poslovnu zonu.
Maksimalan iznos poticaja je 160.000 KM. Od toga je za projektovanje predviđeno najviše 10.000 KM, a opremanje poslovne zone do 150.000 KM.

- Sredstva će se odobravati projektima prema bodovnoj listi. Pregled pristiglih prijava izvršit će komisija, koju će formirati Ministarstvo za privredu ZDK. Vlada će, na prijedlog tog ministarstva, donijeti odluku o odobravanju sredstava. Nakon toga će, sa svim jedinicama lokalne samouprave, potpisati pojedinačne ugovore - navodi se.

Javni poziv objavljen je na internet stranici Zeničko-dobojskog kantona (www.zdk.ba) i otvoren je 15 dana.

Troškove organizacije i izgradnje poslovnih zona Zeničko-dobojski kanton finansira iz prihoda od koncesionih naknada za istraživanje i eksploataciju čvrstih mineralnih sirovina, koje se dijele između općina/Grada i Kantona u omjeru 70:30 posto.

- Ministarstvo za privredu ZDK planiralo je 1,2 miliona KM za tu namjenu ove godine, što je najveći iznos dosad. Od 2009. do 2017. uloženo je u poslovne zone ukupno tri miliona KM, a samo prošle godine izdvojeno je 900.000 KM za sufinansiranje tih projekata - navodi Press služba ZDK.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.