ZDK: Socijalna zaštita za oko 28.000 korisnika

24.02.2017. 16:25 0

Kantonalno ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK-a u ovoj godini će prema planu budžeta raspolagati s 25.949.000 KM, koje će se usmjeriti u skladu s planom socijalne zaštite stanovništva.

Po riječima ministra Nurdžehana Šahinovića najviše sredstava će biti isplaćeno za „tekuće transfere pojedincima“ od 25.768.774 KM, koje će po osnovu stečenih prava dobiti oko 28.000 korisnika. Kantonalno ministarstvo će vršiti isplate stalne novčane pomoći, smještaj u drugu porodicu, smještaj u ustanove socijalne zaštite, transfer za osobe s invaliditetom, prava civilnih žrtava rata, dodatak za djecu, te naknade za porodilje.

- Za zaposlene i nezaposlene porodilje u tekućoj godini planirano je izdvajanje  oko osam i po miliona maraka, a za dječiji dodatak četiri miliona. Planirano je finansiranje prava na alternativni smještaj i druge izdatke za raseljene osobe i to za oko 300 osoba u  iznosu od oko 480.000 KM, a kao i poticaj zapošljavanja za oko 200 osoba s iznosom od 825.000 maraka - kaže ministar Šahinović.

Prema planu nadležnog kantonalnog ministarstva namijenjena sredstva za finansiranje ostalih potreba socijalno-zaštitnog karaktera za osobe u stanju socijalne potrebe, kao i tekući transferi neprofitnim organizacijama u iznosu od 180.300 KM, koje će se utrošiti za projekte i programe kantonalnih udruženja, Crvenog križa ZDK-a i za obilježavanje „Dječije nedjelje“ u Zeničko-dobojskom kantonu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.