FENA
vijesti zdk 823

ZDK-u ne odgovara radna verzija zakona o sanaciji dugova zdravstvenih ustanova

20.07.2016. 21:50 0

Na radnom sastanku u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona o temi ''Zakon o sanaciji dugova zdravstvenih ustanova'' ocijenjeno je da je za ovaj kanton neprihvatljiva radna verzija ovog federalnog zakona.

Na radnom sastanku u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona o temi ''Zakon o sanaciji dugova zdravstvenih ustanova'' ocijenjeno je da je za ovaj kanton neprihvatljiva radna verzija ovog federalnog zakona.

Većina diskutanata je imala primjedbe te smatraju da pripremljena radna verzija "ima diskriminatorski odnos prema kliničkim centrima i bolničkim ustanovama“.

"Mi svi isto izdvajamo za zdravstvo i imamo pravo na jednak tretman u pogledu prava u ovoj oblasti", smatra zastupnik DF-a i ljekar Faruk Hodžić. Istog je mišljenja i zastupnik SBB Ismet Sarajlić.

Premijer ZDK-a Miralem Galijašević izražava bojazan da će veći broj predloženih rješenja s federalnog nivoa samo dodatno opteretiti kantonalne budžete.

Zastupnik SDP-a i bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a Senaid Begić, koji smatra da je pored pitanja redovnih izmirenja doprinosa za zdravstvo, jedno od rješenja formiranje jedinstvenog fonda zdravstva koji bi eliminisao brojne razlike u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu među pojedinim kantonima.

Direktor Kantonalne bolnica Zenica Rasim Skomorac vjeruje da bi se puno toga promijenilo nabolje da se pristupi obavezi plaćanja doprinosa.

U ZDK-u biće formirana posebna radna grupa koja će definisati zaključke u vezi s radnom verzijom "Zakona o sanaciji dugova zdravstvenih ustanova“.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.