Avaz
vijesti zdk 767

ZDK: Za zapošljavanje bivših boraca milion i 360.000 KM

19.01.2016. 21:34 0

Boračka populacija je, uz penzionere, jedna je od najugroženijih društvenih kategorija u našoj zemlji. Rascjepkanost domaćeg zakonodavstva dodatno otežava njihov položaj.

Dokaz za to su demobilizirani borci koji su se vratili na područje Republike Srpske. U ovom entitetu oni nemaju nikakva prava, a često, jer nisu gradjani FBiH, ni u ovom entitetu nisu ravnopravno teretirani sa bivšim saborcima.

Nedžad Čabrić iz  dobojskog prigradskog naselja Usora dobitnik je najvišeg armijskog priznanja "Zlatni ljiljan". Kući se vratio odmah poslije rata. Kako bi osigurao liječenje i ostale prinadležnosti bio je prinuđen zadržati ličnu kartu iz FBiH.  U poplavi 2014. pretrpio je veliku štetu i ponovo se suočio sa starim problemom.

- Odlučio sam gore da se prijavim radi liječenja i sve. Međutim, kada je bila poplava nisu me ovi ovdje uzeli u obzir, ali jedna humanitarna organizacija, pošto mi je lična karta iz FBiH , a odozgo iz FBiH nisam mogao dobiti pošto mi je imovina ovamo dole u RS - kaže  Čabrić.

U Ministarstvu za boračka pitanja ZDK odlučili su postupno ispravljati ovu nepravdu. Uz redovno izvršavanje finansijskih obaveza prema ovoj populaciji radit će se i na programima samozapošljavanja najavio je ministar Fahrudin Čolaković.

- Dugove koje smo imali prema boračkoj populaciji u 2012., 2013., i 2014. godini mi smo izmirili što nam je dalo jedan dodatni motiv da možemo ići u pravcu razvoja, odnosno nekim razvojnim projektima kojima bi boračku populaciju vratili na pijedestal kakav i zaslužuje. Za zapošljavanje i samozapošljavanje u ovoj godini iz budžeta koji iznosi 9,3 miliona KM, planiramo izdvojiti milion i 360.000 KM - kazao je Čolaković.

Ovaj projekt će se realizirati u koordinaciji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i drugim nadležnim institucijama.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.