maglajinfo.com
vijesti zdk 1137

Konferencija u ZZO ZDK

Zdravstvene ustanove u ZDK u tekućoj godini mogu računati na 4 miliona maraka više sredstava

29.03.2017. 20:21 0

U prva dva mjeseca tekuće godine Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona potpisao je Ugovor sa 15 zdravstvenih ustanova pri čemu je obračun rađen za sve ustanove identično, po jedinstvenoj metodologiji, standardima i normativima, saopćeno je na današnjoj konferenciji za štampu u ovom Zavodu, javila je RTV Zenica.

Mirzeta Subašić, direktorica istakla je da je na taj način osigurana zdravstvena zaštita svih nivoa, primarna, konsultativno-specijalistička i tercijarna za što je planirano izdvajanje 104 miliona i 24 hiljade maraka.

Prema Finansijskom planu ZZO ZDK za 2017. godinu predviđeni su ukupni prihodi od 162 miliona i 671 hiljadu maraka. Zdravstvene ustanove na području ZDK-a, njih 15, u ovoj godini mogu računati na oko 4 miliona maraka više sredstava.

- Planiramo u 2017. godini voditi aktivnosti na povećanju prihoda, uvođenju premija-markica i uvođenju e-recepata - kazala je Subašić.

Potpisani su i ugovori o snabdijevanju osiguranih lica sa ortopedskim i drugima pomagalima vrijednosti 4,3 miliona maraka kao i sporazumi sa 10 specijalizovanih, odnosno socijalnih ustanova o obezbjeđenju primarne zdravstvene zaštite i lijekova za smještaj osiguranih lica sa područja ZDK-a u vrijednosti od 840.000 maraka. Potpisani su i ugovori sa apotekama, javnim i privatnim.

Zavod je osigurao sredstva za održavanje zdravstvenog informacionog sistema ZDK-a u 2017. godini te planirao sredstva za uvođenje e-recepata kojima se očekuju značajne uštede u potrošnji lijekova.

U tekućoj godini predviđena je maksimalna racionalizacija troškova, od smanjenja broja uposlenih, plaća i naknada uposlenih, troškova goriva, reprezentacija u iznosu preko 500.000 maraka u odnosu na raniji period.

Što se tiče Izvještaja o izvršenju Finansijskog plana Zavoda za 2016. godinu usvojen je od strane Upravnog odbora. Vlada ZDK-a je primila k znanju ovaj Izvještaj a koji će se uskoro naći i pred zastupnicima Skupštine. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.