FENA
vijesti zdk 396

Zenička bolnica prva potpisala memorandum u projektu ''Izliječimo zdravstvo''

14.06.2019. 18:41 0

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) prva je medicinska ustanova u Bosni i Hercegovini koja je s organizacijama Transparency international (TI) i Centri civilnih inicijativa (CCI) potpisala Memorandum o saradnji u sklopu projekta "Izliječimo zdravstvo“, koji podržava i Evropska unija.

- Korupcija jeste bolest našeg društva, a u odgovarajućoj mjeri i zdravstva. Mi smo kao KBZ opredjeljeni da se borimo protiv korupcije, odnosno da prvo pometemo u svojoj avliji pa da to onda očekujemo i od drugih - izjavio je direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

On je dodao da od kada je na čelu te ustanove, kao direktor nikada nije napismeno dobio nijednu prijavu korupcije u KBZ-u.

- To je jedini način na koji možemo djelovati. Drugog načina nema - istakao je Skomorac, dodajući kako na svim tačakama na kojima je fokus u kampanji, KBZ već radi zajedno s Timom za borbu protiv korupcije Vlade ZDK.

Potcrtao je da će transparentnost listi čekanja koje oni već objavljuju rezultirati većim povjerenjem pacijenata, odnosno korisnika usluga koje poziva da ne nude novac da bi bili uvršteni ranije na listu za pregled ili za samo liječenje.

- Liste čekanja će u budućnosti biti samo duže, jer je sve manje zdravstvenih radnika. Mi imamo stalno otvoren konkurs za prijem anesteziologa, ali ih nema, jer njihova specijalizacija traje po pet-šest godina, da bi onda mogli položiti ispit - napominje Skomorac.

Spomenute organizacije najavljuju da će u naredne dvije godine zdravstvenim ustanovama pružati podršku u uspostavi procedura u zapošljavanju i napredovanju u službi, zatim finansijskog upravljanja, sukoba interesa, upravljanja javnim nabavkama te transparentnosti elektronskih lista čekanja.

- Vrlo vjerovatno će to biti sedam iz Federacije i sedam iz Republike Srpske te jednoj iz Distrikta Brčko, a kako bi bila pokrivena cijela BiH - kazao je Emsad Dizdarević iz TI.

Kako je naglasio, tražit će se sistemska rješenja u oblastima koje su najpodložnije korupciji u zdravstvu.

- Konkretno, u KBZ-u ćemo raditi na poboljšanju softverskog rješenja za objavu listi čekanja, a pohvalno je što je KBZ pokazala otvorenost da sarađuje s organizacijama civilnog društva - kazao je Dizdarević.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.