Zenički tapkaroš: Kada Zmajevi igraju na Bilinom Polju, meni je kao da sam dobio na lutriji

5.10.2015. 13:53 0

Prije utakmica nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na Bilinom Polju u Zenici skoro uvijek se javlja problem sa manjkom ulaznica. I najvjerniji navijači Zmajeva često ne stignu kupiti ulaznice kod ovlaštenih prodavača, pa karte moraju tražiti od tapkaroša.

Iako nelegalno, deseci Zeničana na ovaj način prodaju karte za utakmice Zmajeva i po daleko većim cijenama nego što je određena.

Nogometni savez BiH prije nekoliko godina uveo je poravilo da jedan navijač može kupiti najviše dvije karte, što je trebalo spriječititi preprodaju karata na ovakav način. No, to nije urodilo plodom.

- Angažujem druge da kupe karte za mene. Nakon prodaje dio novca ide njima, a dio meni – kaže jedan od tapkaroša u razgovoru za agenciju Patria, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

- Najčešće su to članovi moje porodice, studenti koje poznajem ili prijatelji koji nemaju posla. Oni stoje u redu i kupe karte koje ja dalje preprodajem. Jednostavno, ljudi se bore kako bi zaradili nešto novca – dodaje on objašnjavajući da ovaj posao radi već nekoliko godina jer nema stalno zaposlenje i nalazi se na birou za zapošljavanje.

- Često nemam drugog načina da zaradim novac, a imam porodicu koju moram hraniti - objašnjava.

Prije nekoliko godina, dok su ulaznice koštale 5 ili 10 KM, tapkaroši su zarađivali tek nekoliko maraka od jedne ulaznice, ali je sada taj iznos mnogo veći, često i do 100 KM.

On kaže da kada Zmajevi igraju važnu utakmicu, njegovim prijateljima i njemu je kao da su dobili na lotu.

- Ako je neka reprezentacija jaka, ili ako je izuzetno važna utakmica za BiH, skoro pa 100% da ćemo prodati sve karte i dobro zaraditi – kaže on. Posljednja utakmica između BiH i Andore i nije im išla na ruku, novac koji su uložili u kupovinu karata jedva su vratili, jer je zainteresiranost navijača za utakmicu bila dosta mala.

Prema posljednjim informacijama, u Zenicu iz Velsa 10. oktobra dolazi nešto manje od 1.000 navijača. Ovaj tapkaroš kaže da će to biti veliki dan za njega, jer će strani navijači po svaku cijenu željeti ući na stadion, a ulaznica više nema u zvaničnoj prodaji, piše Patria.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.