Zeničko-dobojski kanton odgovorio na upitnik Evropske komisije

27.01.2017. 21:24 0

Zeničko-dobojski kanton završio je danas proces odgovaranja na Upitnik evropske komisije. Pripremljeno je, i u Informacioni sistem za davanje odgovora, uneseno ukupno 1.086 odgovora na 849 pitanja iz nadležnosti Zeničko-dobojskog kantona.

Posebna pažnja u Zeničko-dobojskom kantonu data je ne samo na formalno poštivanje zadanih rokova i tehničke kriterije usklađene s propisanim smjernica, nego istovremno i na sadržaj dostavljenih odgovora i njihov visok kvalitet.

- Naime, BiH je zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji predala 15.2.2016. Naš zahtjev je Vijeće EU razmatralo 20.9.2016. i dalo nalog Evropskoj komisiji da pripremi upitnik koji je uručen bh. vlastima 9.12.2016. godine. Upitnik je dostavljen na engleskom jeziku, te je nakon prevođenja naš kanton intenzivno radio na preciznom utvrđivanju nadležnosti, kako kantonalnog nivoa, tako i nadležnosti pojedinih kantonalnih organa uprave, navode iz Press službe ZDK.

Upitnik Evropske komisije je analitički instrument politike proširenja EU s ciljem da se ocijeni spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju.

Kako se navodi u saopćenju, sam proces pripreme odgovora je bio izuzetno zahtjevan jer se radi o velikom broju pitanja iz brojnih sektora, poput slobode kretanja, javnih nabavki, informacionog društva i medija, poljoprivrede i ruralnog razvoja, sigurnosti hrane, transporta, energija, socijalna politika i zapošljavanje, industrijska politika i mala i srednja poreduzeća, regionalna politika, pravda, sloboda i sigurnost, nauka i istraživanje, obrazovanje i kultura, životna sredina, zaštita potrošača i zdravlja i finansijska kontrola.

- Osim ova 33 poglavlja, dodatni izazov su bila i dva kriterija, odnosno poglavlja, i to politički i ekonomski kriteriji jer je poglavlje Politički kriterij sadržavalo najveći broj pitanja koja su sadržajno kompleksna iz oblasti civilnog nadzora nad sigurnosnim snagama, pravosuđa, borbe protiv korupcije, demokracije, osnovnih prava i reforme javne uprave, navodi se.

Davanje odgovora na pitanja Evropske komisije je najizazovniji zadatak koji je dosad imala državna služba u BiH na svim nivoima vlasti.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.