Danas je njihov dan: BiH nije odbranila puška, već čestita srca „Zlatnih ljiljana“

9.05.2015. 19:30 0

Stotine dobitnika najvećeg ratnog priznanja Armije RBiH ''Zlatni ljiljan'' okupit će se u subotu u sportskoj dvorani u Bihaću, kako bi obilježili 9. maj, koji se uzima kao dan ''Zlatnih ljiljana''. Isti dan se obilježava i Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

VIDEO

Predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatnih ljiljana“ Šerif Patković rekao je za bh. novinsku agenciju Patriakako delegacija Saveza još od petka boravi u Krajini, u posjeti porodicama najhrabrijih krajiških boraca koji su dali živote za odbranu Bosne i Hercegovine.

 

Zlatni ljiljan najveće je vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme posljednje oružane agresije na zemlju koja je zvanično trajala od 1992. do 1995. godine.

 

Dodjeljivalo se vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora. Više od 1.600 boraca Armije RBiH dobili su priznanje „Zlatni ljiljan“, piše agencija Patria.

 

U kratkom dokumentarnom filmu TVSA komentator navodi da je hrabra Bosna i Hercegovina morala iznjedriti samo hrabe sinove! Sinove koji su aprila 1992. godine, pod grbom sa zlatnim ljiljanima, u tenama i farmerkama, bili bitku za sebe, za odbranu historije i za budućnost zemlje Bosne i Hercegovine.

 

I nije tajna da je na jednu pušku bilo deset boraca, da je svaki metak čuvan kao zlato, da borci nisu moglo do oružja zbog nepravednog embarga i što prema mnogima BiH nije imala pravo na samoodbranu.

 

Ipak, srce boraca nije moglo ništa zaustaviti!

 

Ljiljani su tokom četverogodišnjeg odbrambeno oslobodilačkog rata postali simbol otpora, patnje, stradanja i herojskih podviga golorukog patriotskog naroda Bosne i Hercegovine.

 

Ljubav prema vlastitoj grudi nije imala cijenu, ali nije poremtila ni časni put branitelja na putu do oslobođenja.

 

Borci Armije RBiH dokazali su da je želja za slobodom i nezavisnom BiH jača od svakog oružja.

 

ZLATNI LJILJANI OSTAT ĆE UPAMĆENI KAO NEPREKINUTI KONTINUITET PREPOZNATLJIVOSTI I NEPOBJEDIVOSTI – KAO ŠTO NAM JE I ZEMLJA!

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.