maglajinfo.com
vijesti bih 1319

Nova hidžretska godina

Nova 1439. hidžretska godina nastupa 21. septembra

12.09.2017. 01:42 0

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u srijedu, 20. septembra, sa zalaskom sunca nastupa prvi dan Nove 1439. hidžretske godine.

Iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine podsjećaju da Nova godina muslimanskoga kalendara nastupa 1. muharrema, što je ove godine 21. septembar.

Prvi muharrem, kada počinje hidžretska godina, računa se od Hidžre, odnosno od fizičkog preseljenja poslanika Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, što se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru.

Poslanik Muhammed je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik je, napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.